Ik ben zwanger. Moet ik de jodiumtabletten innemen bij een kernongeval na advies van de overheid?

De jodiumtabletten zijn belangrijk voor zwangere vrouwen. Door jodiumtabletten te slikken, beschermt u uw ongeboren kind tegen radioactief jodium. De inname van de tabletten is voor het ongeboren kind niet gevaarlijk.

Na de bevalling wordt bij iedere pasgeborene door middel van de hielprik gecontroleerd op schildklierfunctiestoornissen.

Zelf kopen

De overheid weet niet of u zwanger bent  en kan u daarom geen jodiumtabletten toesturen. Bent u zwanger en woont u binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor? Dan kunt u vanaf 10 oktober 2017 de jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van €2,95.

Moet ik zowel mijn dosis jodiumtabletten als de dosis voor mijn baby innemen?

Nee, u neemt de dosis tabletten die voor uw leeftijd worden aanbevolen. Daarmee zijn zowel u als uw ongeboren baby maximaal beschermd.

Borstvoeding

Jodiumtabletten kunnen worden gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven. De werkzame stof kaliumjodide gaat over in de moedermelk. Dit is ongevaarlijk. Deze hoeveelheid is te klein om de baby voldoende te beschermen, daarom moet de baby zelf ook een kwart of halve jodiumtablet krijgen.

Hoeveel tabletten moeten er per persoon worden ingenomen?

  • Pasgeborenen en baby’s van jonger dan 1 maand: een kwart tablet
  • Kinderen van 1 maand tot 3 jaar: een halve tablet
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar: 1 tablet
  • Kinderen van 12 jaar en ouder: 2 tabletten
  • Volwassenen tot en met 40 jaar: 2 tabletten
  • Zwangere vrouwen: 2 tabletten (hiermee beschermt u het ongeboren kind)