Werking jodiumtabletten

Het menselijk lichaam slaat tijdelijk jodium op in de schildklier. Bij een kernongeval kunnen verschillende radio-actieve stoffen vrijkomen, waaronder radioactief jodium. Als dit in de schildklier terecht komt, kan het jaren later zorgen voor schildklierkanker. Door op het juiste moment jodiumpillen te slikken, raakt de schildklier tijdelijk verzadigd Het radioactieve jodium kan er dan niet meer bij, en verlaat het lichaam via de urine.

De jodiumtabletten moeten alleen worden ingenomen op het moment dat de overheid dit adviseert. Dit advies kan tegelijk gegeven worden met andere maatregelen die de overheid tijdens een kernongeval kan afkondigen, namelijk: mensen laten schuilen of het evacueren van een bepaald gebied.

De overheid adviseert niet alleen of omwonenden de jodiumpillen moeten slikken, maar ook om welke omwonenden het precies gaat. Het advies hangt namelijk af van hoeveel radioactief jodium vrij komt, en van de windrichting.

De jodiumpillen beschermen alleen tegen de gevolgen van radioactief jodium. Ze beschermen dus niet tegen de effecten van andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrij kunnen komen.