Financiering kinderopvang

Het kabinet gaat de dienstverlening van de Belastingdienst rond de kinderopvangtoeslag verbeteren. Het doel is dat minder ouders hoge bedragen moeten terugbetalen. Bij de uitwerking van deze verbeteringen worden vertegenwoordigers betrokken van ouders en ondernemers in de kinderopvang.

Aanleiding onderzoek andere manier van financiering

De huidige wijze van voorschieten van de kinderopvangtoeslag leidt bij een deel van ouders tot financiƫle problemen. Met name bij ouders met lage inkomens en een wisselend inkomen. Dat was voor het kabinet aanleiding om een andere manier van financieren van de kinderopvang te onderzoeken.

Verbeterde dienstverlening Belastingdienst

Kinderopvangorganisaties gaan maandelijks factuurgegevens aanleveren bij de Belastingdienst. Met deze informatie controleert de Belastingdienst of ouders niet te veel voorschot ontvangen. Ouders krijgen meer persoonlijke begeleiding. Daarnaast verbetert de belastingdienst de digitale dienstverlening.

Niet via DUO

Er was een plan om de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de kinderopvangtoeslag te laten overmaken naar de kinderopvangorganisaties. Dit zou in moeten gaan in 2020. Maar deze plannen gaan niet door.