Nederland recyclet kennis voor kleinere afvalberg Indonesië

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) bezoekt morgen Bantar Gebang, de grootste afvalberg van Zuid-Oost Azië, nabij Jakarta. Het werkbezoek is onderdeel van een handels- en klimaatmissie van het kabinet naar Indonesië. Afval draagt voor een groot deel bij aan het klimaatprobleem in Indonesië. Dertig procent van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door afval. Bantar Gebang zorgt jaarlijks voor de productie van 25.000 ton methaan, wat overeenkomt met de uitstoot van 100.000 auto's. Nederlandse bedrijven gaan onder meer experts leveren aan Indonesië, om het proces van sorteren, verzamelen en hergebruik van afval te verbeteren.

Koning afvalverwerking

Dijksma: "Nederland is Koning Afvalverwerking. Afval is een mega veroorzaker van broeikasgassen en onze bedrijven bieden graag hun diensten aan om op dit klimaatprobleem te helpen oplossen. Afval is namelijk ook business."

Handelsovereenkomst

Staatssecretaris Dijksma en haar Indonesische collega Siti Nurbaya Bakar sluiten woensdag in het presidentieel paleis een overeenkomst over een grootschalige samenwerking op het gebied van afvalverwerking, circulaire economie en het tegengaan van klimaatverandering.