Geldt het prijsplafond voor energie ook in 2024?

Het prijsplafond voor energie gold tot en met 31 december 2023. In 2024 geldt er geen maximale prijs meer voor gas, stroom en stadsverwarming. Wel kan het prijsplafond nog te zien zijn op de jaarnota die u krijgt van uw energieleverancier in 2024.

In 2024 gelden prijzen uit het energiecontract

Door het prijsplafond voor energie kregen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Dit was bedoeld om mensen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Per 1 januari 2024 betaalt u weer de tarieven zoals die in het contract met uw energieleverancier staan. Het kan daarom lonen om te kijken of uw huidige contract nog wel bij u past. Naast variabele contracten zijn er ook weer contracten met een vast tarief beschikbaar.

Prijsplafond op de jaarnota in 2024

Hoewel het prijsplafond stopt in 2024, kunt u het nog wel terugzien op uw energierekening. Dit komt omdat de jaarnota van de energieleverancier niet altijd gelijk loopt met het kalenderjaar. 

Als u bijvoorbeeld in september 2023 een jaarcontract voor energie hebt afgesloten, krijgt u in september 2024 de jaarnota. Voor de maanden die in 2023 vallen, gelden dan nog steeds de maximale tarieven van het prijsplafond voor energie. Voor de overige maanden gelden de tarieven die in het energiecontract staan. Energieleveranciers moeten dit duidelijk aangeven op de jaarnota.