Hoe krijg ik de € 190 korting op mijn energierekening in november en december (2022)?

Hoe u de € 190 korting op uw energierekening in november en december (2022) krijgt, hangt af van uw energieleverancier. U kunt dit niet zelf bepalen. Uw energieleverancier kan op 5 verschillende manieren de € 190 korting per maand aan u betalen.

Dit kan door per maand: 

  • € 190 aan u over te maken;
  • € 190 van uw voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen;
  • een deel van de € 190 aan u over te maken. En het andere deel van uw voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen;
  • € 190 van een openstaande rekening of betalingsregeling af te halen;
  • € 190 aan u over te maken nadat u het contract beëindigt. 

Uw energieleverancier heeft u in 2022 laten weten hoe u uw geld krijgt.

Recht op korting bij een kleinverbruiksaansluiting

Iedereen die op de 1e dag van de maanden november en december in 2022 een kleinverbruikaansluiting had voor elektriciteit, krijgt voor die maand of maanden € 190 korting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. De korting geldt dus niet voor bijvoorbeeld een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract. Als u achter uw meter nog een aparte meter had voor bijvoorbeeld een elektrische auto, krijgt u het bedrag alleen voor uw hoofdaansluiting. 

Geen korting bij een grootverbruikaansluiting

Als u met meerdere huishoudens op een grootverbruikaansluiting voor elektriciteit bent aangesloten, krijgt u geen korting. Bijvoorbeeld bij een collectief energiecontract. Dat komt omdat niet snel vast te stellen is of en hoeveel huishoudens er achter een grootverbruikaansluiting zitten. Het kabinet werkt nog aan een oplossing voor huishoudens met zo’n gezamenlijke aansluiting, om hen wel te laten profiteren van het prijsplafond per 1 januari 2023.

Vragen en antwoorden over de € 190 korting op de energierekening in november en december