Welke soorten hypotheken kan ik afsluiten?

Een hypotheek is een lening waarmee u een huis kunt kopen. Het huis is onderpand van de lening. Er zijn verschillende soorten hypotheken. Sinds 2013 heeft u nog bij een beperkt aantal soorten recht op hypotheekrenteaftrek.

Sinds 2013 alleen hypotheekrenteaftrek bij annuïtaire en lineaire hypotheek

Wilt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek? Sinds 2013 geldt de aftrek alleen voor leningen die tijdens de looptijd ten minste annuïtair in maximaal 360 maanden volledig worden afgelost. Twee hypotheekvormen voldoen aan deze eisen:

  • Een annuïteitenhypotheek: u betaalt een vast bedrag per maand dat voor een deel uit rente en een deel uit aflossing bestaat. Doordat u aflost, betaalt u steeds minder rente en steeds meer aflossing. Dit vaste bedrag is bruto, dus voor hypotheekrenteaftrek. Het nettobedrag stijgt geleidelijk, omdat een steeds groter deel van de maandlasten uit aflossing bestaat. Deze aflossing is niet aftrekbaar.
  • Een lineaire hypotheek: per maand betaalt u een vast bedrag aan aflossing, terwijl het bedrag aan rente maandelijks daalt. Uw totale maandbedrag daalt hierdoor ook iedere maand. 

Geen hypotheekrenteaftrek bij andere hypotheekvormen sinds 2013

Heeft u sinds 2013 een andere hypotheekvorm afgesloten dan een annuïtaire of lineaire hypotheek? Dan komt u niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dit komt omdat deze vormen niet maandelijks en binnen 30 jaar worden afgelost. Het gaat onder andere om de volgende hypotheekvormen:

  • aflossingsvrije hypotheek;
  • bankspaarhypotheek;
  • spaarhypotheek;
  • beleggingshypotheek;
  • spaarbeleggingshypotheek;
  • traditionele levenhypotheek;
  • krediethypotheek.

Hypotheekrenteaftrek voor leningen afgesloten vóór 2013

Als u één van de hierboven genoemde hypotheken heeft afgesloten voor 2013, dan blijft de hypotheekrenteaftrek voor u gelden. Ook als u gaat verhuizen of uw hypotheek oversluit. Daarom worden deze hypotheekvormen nog steeds aangeboden door veel hypotheekverstrekkers. Wilt u uw hypotheek verhogen? Dan gelden voor de verhoging de nieuwe hypotheekregels wel.

Ook voor hypotheken afgesloten vóór 2013 is de hypotheekrente maximaal 30 jaar lang aftrekbaar. Is uw hypotheek na 30 jaar niet (volledig) afgelost? Dan stijgen uw netto maandlasten.