IJsland krijgt lening van het IMF

De Raad van Bewindvoerders van het IMF heeft gisteren ingestemd met een lening aan IJsland. IJsland zal ook financiële hulp krijgen van een aantal landen. Onderdeel van de overeenkomst met het IMF is dat IJsland op een gelijkwaardige manier aan zijn binnen- en buitenlandse verplichtingen zal voldoen.

De Raad van Bewindvoerders van het International Monetair Fund (IMF) heeft gisteren unaniem ingestemd met een lening van 2,1 miljard dollar aan IJsland. Deze noodhulp is bedoeld om het IJslandse plan om het vertrouwen te herstellen en de economie te stabiliseren te ondersteunen. Daarnaast zal IJsland ook 2, 5 miljard aanvullende financiële hulp ontvangen van Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland en enkele andere landen die nog geld te goed hebben van IJsland.

Het IMF programma heeft drie doelen:

  • het stabiliseren van de wisselkoers
  • het veilig stellen van de fiscale houdbaarheid op de middellange termijn
  • het ontwikkelen van een brede en coöperatieve strategie voor het herstructureren van banken.

Als onderdeel van het IMF programma heeft IJsland ook aangegeven aan de verplichtingen aan binnen- en buitenlandse spaarders bij IJslandse banken op een gelijkwaardige manier te zullen voldoen. Dit betekent dat IJsland Nederlandse spaarders bij Icesave tot een bedrag van 20.887 € zal compenseren. De Nederlandse overheid zal IJsland geld lenen om aan deze verplichting te kunnen voldoen. De Nederlansche Bank zal de afhandeling van deze claims op zich nemen.

Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben na de goedkeuring van het programma door de Raad van Bewindvoerders samen een verklaring uitgegeven:
"Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland hebben de verklaring dat IJsland aan haar verplichtingen aan binnen- en buitenlandse spaarders en crediteuren op een eerlijke en gelijkwaardige manier gaat voldoen verwelkomd en ingestemd met het IMF hulp programma. Als onderdeel van de internationale hulp aan IJsland zullen het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland constructief met IJsland samenwerken aan de overeenkomst met betrekking tot de voorfinanciering die nodig is zodat IJsland aan haar verplichtingen tegenover spaarders kan voldoen.' Deze voorfinanciering, bilaterale hulp en het hulp programma van het IMF vormen samen een uitgebreid pakket wat de IJslandse autoriteiten ondersteund om door deze moeilijke tijden heen te komen.