Legalisatie van documenten

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

Hoe kan ik een Nederlands document laten legaliseren met een apostillestempel?

Alle arrondissementsrechtbanken in Nederland kunnen een Nederlandse openbare akte (zoals een diploma) legaliseren met een apostillestempel. Het maakt niet uit waar het document is afgegeven. U kunt dit ook laten doen door een familielid of kennis. Hiervoor is geen machtiging nodig.

Alleen apostillestempel bij Apostilleverdrag

Is het land waar u het document wilt gebruiken aangesloten bij het Apostilleverdrag? Dan kunt u het document laten legaliseren met een apostillestempel. De Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland geven per land informatie over legalisatie van documenten. Hier kunt u zien of een land is aangesloten bij het Apostilleverdrag.

Na legalisatie met een apostillestempel is het document geschikt voor gebruik in landen die het Apostilleverdrag hebben ondertekend.

Snellere legalisatie met een apostillestempel

Met een apostillestempel versnelt u de legalisatie van een document. Na het plaatsen van een apostillestempel door de rechtbank, zijn er geen verdere legalisaties nodig. U kunt het document dan direct gebruiken in het land van bestemming.

De websites van de rechtbanken in Nederland bezoekt u via de website rechtspraak.nl. Hier vindt u onder andere het bezoekadres en contactgegevens.

Kosten apostillestempel

De kosten van een apostille vallen onder griffierechten. De tarieven vindt u op de website rechtspraak.nl.

Twijfels over document met apostillestempel

Zijn er twijfels over de herkomst van een document met apostillestempel? De instantie die twijfels heeft kan dan contact opnemen met de autoriteit die de apostillestempel heeft geplaatst. De autoriteit die de apostille afgeeft, moet elke geplaatste apostille bijhouden in een register.

De Rijksoverheid. Voor Nederland