Hoe kan ik meedoen aan het experiment vraagfinanciering?

Om mee te doen met het experiment moet u zich inschrijven bij de hogeschool. Dit kan via de website van de opleiding. Daar wordt u verwezen naar studielink (bij publieke opleidingen) of een inschrijfformulier van de opleiding (bij private opleidingen).

Inschrijven per module

Als u meedoet aan het experiment volgt u geen hele opleiding, maar 1 of meer modules. Elke module levert 30 studiepunten op. De modules kunnen gestapeld worden tot een diploma (hbo-bachelor is 240 studiepunten en de assocatie degree is 120 studiepunten).

Collegeld en voucher per module

De opleiding bepaalt zelf het (module)collegegeld. Dit mag niet hoger zijn dan €3750 per module. Studenten die meedoen aan het experiment kunnen een bijdrage krijgen van de overheid, via een voucher. Deze voucher geeft €1250 korting op het collegegeld per module.

Voorwaarden voucher

De voucher geldt alleen voor studenten die niet eerder een bachelordiploma hebben behaald. Heeft u een mbo diploma of bent u eerder gestopt met een opleiding in het hoger onderwijs? Dan komt u wel in aanmerking. Een student heeft recht op maximaal 8 vouchers.

Heeft u geen recht op een voucher? Dan kan de school instellingscollegegeld vragen. Dit kan soms hoger zijn dan €3750.

Onderwijsovereenkomst afsluiten

Schrijft u zich in voor een opleiding met vraagfinanciering? Dan sluit u een onderwijsovereenkomst met de hogeschool. Hierin maakt u afspraken over bijvoorbeeld

  • de duur van de overeenkomst;
  • het onderwijsprogramma;
  • eventuele vrijstellingen;
  • de hoogte van het collegegeld;
  • de wijze van betaling;
  • het aantal herkansingen.

De opleiding houdt rekening met de kennis en ervaring die u al heeft.

Overstappen van module

U mag tussentijds overstappen naar een andere opleiding of instelling. Wel heeft dit gevolgen voor uw vouchers. Het maximale aantal vouchers blijft 8 per persoon.

Meer modules tegelijkertijd

U mag niet aan meerdere modules tegelijkertijd deelnemen. U moet eerst een module halen, voordat u met de volgende begint. Zo stapelt u de modules tot uw diploma. U mag wel voor 2  modules tegelijkertijd ingeschreven zijn, om zo vertraging in de studie te voorkomen.

Welke opleidingen doen mee?

Het experiment vraagfinanciering geldt voor een aantal opleidingen in de sectoren techniek & ICT en zorg & welzijn. Er doen publieke en private opleidingen mee.