Per direct vliegverbod Zuid-Afrika

Het kabinet heeft besloten dat er per direct een vliegverbod komt voor vluchten uit Zuid-Afrika. Het vliegverbod is vanavond 21 december om 21.00 uur Nederlandse tijd ingegaan en geldt tot uiterlijk 1 januari. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven toegestaan.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt het vliegverbod in om verspreiding van een nieuwe besmettelijke variant van het Corona-virus, die in Zuid-Afrika rondwaart, tegen te gaan. Het besluit volgt op de instelling van een vliegverbod naar het Verenigd Koninkrijk en een aanmeerverbod voor passagiers op veerdiensten uit het Verenigd Koninkrijk afgelopen weekeinde. De maatregelen worden genomen om het aantal reisbewegingen te beperken vanuit gebieden waar de varianten van het Corona-virus rondgaan.

Het besluit van het kabinet betekent dat twee geplande vluchten die dinsdagmorgen vanuit Zuid-Afrika in Nederland zouden arriveren met ieder ongeveer 120 passagiers niet doorgaan. Hierover is contact met de betrokken luchtvaartmaatschappijen. Voor Nederlanders die niet kunnen terugkeren uit Zuid-Afrika, geldt het advies een veilig onderkomen te zoeken.

Het kabinet wil zo snel mogelijk de verplichting invoeren dat alle passagiers, dus ook EU-ingezetenen, moeten beschikken over een negatieve testverklaring om te kunnen boarden. Nu geldt de verplichte negatieve testverklaring alleen voor mensen afkomstig uit zogeheten derde landen (niet-Schengen).  Zodra de verplichte negatieve testverklaring voor alle passagiers uit Zuid-Afrika is geregeld, kan het vliegverbod worden opgeheven. Het vliegverbod wordt ook eerder dan 1 januari ingetrokken als er Europese effectieve maatregelen tegen de import van het virus zijn genomen.