Per direct vliegverbod zuidelijk Afrika

Het kabinet heeft besloten dat er per direct een vliegverbod komt voor vluchten uit landen in Zuid-Afrika. Het gaat om de landen Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Malawi, Namibië en Zimbabwe. Het vliegverbod gaat vandaag 26 november om 12.00 uur Nederlandse tijd in en geldt tot en met 4 december 23.59 uur.

Update: Ook voor vluchten uit Malawi geldt een verbod zoals hieronder beschreven. Dit verbod gaat in op zondag 28 november 00.01 uur. Voor Mozambique geldt sinds zaterdag 27 november 00.01 uur een vliegverbod.

Minister Visser (Infrastructuur en Waterstaat) stelt op verzoek van Minister De Jonge (Volksgezondheid Welzijn en Sport) het vliegverbod in om verspreiding van een nieuwe besmettelijke variant van het Corona-virus, die in het zuidelijk deel van Afrika rondwaart, tegen te gaan. De maatregelen worden genomen om het aantal reisbewegingen te beperken vanuit gebieden waar de variant van het Corona-virus rondgaat.

Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt een uitzondering, zij kunnen wel naar Nederland vliegen. Hetzelfde geldt voor mensen uit EU- en Schengenlanden die op doorreis zijn naar het land waar ze wonen. Voor deze uitzonderingen kunnen vluchten blijven gaan. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen of zij vluchten blijven uitvoeren. Ook vrachtvluchten zijn uitgezonderd van het verbod.

Reizigers die bij uitzondering naar Nederland mogen reizen, doen dat met een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 24 uur oud en moeten na aankomst in quarantaine. De quarantaineduur is 10 dagen. Deze kan met een negatieve testuitslag bij de GGD worden ingekort naar 5 dagen.

Passagiers van de vluchten die voordat het vliegverbod van kracht werd al onderweg waren naar Nederland, doen na de landing een PCR-test en gaan in quarantaine.