Nederland en Bonaire investeren samen in modernisering luchthaven

Nederland en Bonaire gaan samen flink investeren in de luchthaven van Bonaire om ervoor te zorgen dat deze in de toekomst beter aan internationale veiligheidsstandaarden kan voldoen. Ook wordt de terminal van Bonaire International Airport (BIA) de komende jaren uitgebreid en gemoderniseerd, met oog voor verduurzaming.

Minister Mark Harbers, gedeputeerde Hennyson Thielman, BIA-directeur Maarten van der Scheer en Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond (namens Binnenlandse Zaken) ondertekenden woensdag een overeenkomst die de verbetering en uitbreiding van Flamingo Airport een stap dichterbij brengt.

Het Rijk is vanuit zijn rol verantwoordelijk om te zorgen voor de veiligheid in Caribisch Nederland. Met de investering kunnen de platformen worden gemoderniseerd, zodat deze beter aansluiten op het veiligheidsniveau dat wordt verwacht door de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO.

Naast de platformen wordt ook geïnvesteerd in een upgrade van de luchthaven zelf. De uitbreiding en modernisering van de terminal zal extern en via luchthavengelden worden gefinancierd. Hierdoor zal de terminal worden uitgebreid en van meer zelf geproduceerde, duurzame energie worden voorzien.  

Nederland en Bonaire willen er ook voor zorgen dat BIA klaar is voor de duurzame luchtvaart van de toekomst. Bij de herinrichting van de platformen zal er daarom rekening worden gehouden met de komst van elektrische vliegtuigen. Nederland steekt € 15 miljoen in het aanpakken van de platformen, Bonaire trekt er € 6,6 miljoen voor uit. In totaal is het de bedoeling dat er € 50 miljoen in de luchthaven wordt geïnvesteerd.

Minister Mark Harbers: “Met deze investering kan de luchthaven in de toekomst beter inspelen op internationale veiligheidseisen, dat is belangrijk voor een veilige luchtvaart. Maar het is ook van belang dat de luchthaven van en voor alle inwoners van Bonaire blijft. Tenslotte ben ik blij dat Bonaire met dit plan wordt voorbereid op de duurzame luchtvaart van de toekomst. Vanwege de korte afstanden en het relatief kleine aantal passagiers op vluchten tussen de eilanden is Caribisch Nederland bij uitstek geschikt voor deze duurzame vorm van vliegen.”

Gedeputeerde Hennyson Thielman: “Met de uitbreiding van Flamingo Airport wil het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) ervoor zorgen dat de passagiersstroom op de luchthaven op een veilige, duurzame en kwalitatief goede manier wordt gerealiseerd. Goede infrastructuur is essentieel voor een toekomstbestendige en duurzame economische ontwikkeling en is het visitekaartje van ons eiland.”

BIA-directeur Van der Scheer: “Flamingo Airport wil de toenemende vraag op een veilige, duurzame en kwalitatief goede manier faciliteren, op een wijze die past bij Bonaire. Met hulp van de beiden ministeries en het eiland kunnen we dat mogelijk maken. We zijn erg blij met de goede samenwerking en de steun van onze partners. Als de plannen voltooid zijn is de luchthaven klaar voor de toekomst.”