Kartelwaakhond bespaart huishoudens €33 per jaar

Het optreden van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft consumenten in 2012 in totaal €251 miljoen bespaard. Per huishouden komt dat neer op een besparing van €33. Dat blijkt uit het jaarverslag van de NMa over 2012.

Het jaarverslag is de laatste van de NMa, die per 1 april 2013 opgaat in de nieuwe toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Minister Kamp van Economische Zaken (EZ): 'Goed toezicht op concurrentie tussen bedrijven levert huishoudens een besparing van enkele tientjes per jaar op. De nieuwe toezichthouder ACM kan straks effectiever toezicht houden waardoor consumenten in de toekomst nog beter af zijn.'

Nederlandse Mededingingsautoriteit

De NMa zorgt er voor dat markten goed werken en kan bedrijven die kartelafspraken maken of hun machtspositie misbruiken beboeten. Vorig jaar heeft de NMa voor €36 miljoen aan boetes uitgedeeld.

Ook voorkomt de NMa dat ondernemers na fusies een te groot marktaandeel krijgen. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor het toezicht op de energie- en vervoersmarkten. Met een jaarbudget van ruim €45 miljoen betekent dit dat de maatschappelijk toegevoegde waarde van de NMa in 2012 bijna 6 keer groter was dan wat zij de belastingbetaler kost.

In 2012 trad de NMa onder meer op door boetes op te leggen aan kartels in de agrarische sector en een aantal sloopbedrijven. Ook werd opgetreden tegen het onvoldoende beschermen van gegevens van klanten door netbeheerders en voor het laat of niet sturen van eindafrekeningen aan consumenten die hun overeenkomst hadden beëindigd en nog geld tegoed hadden.

Autoriteit Consument en Markt

Vanaf 1 april 2013 gaat de NMa samen met de Consumentenautoriteit en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) op in de ACM. Het belang van goed functionerende markten en het belang van de consument staan bij deze nieuwe onafhankelijke autoriteit centraal.