Wetswijziging bevordert gelijk speelveld tussen ondernemers en overheden

Overheden die een product of dienst vanwege het algemeen belang willen aanbieden onder de kostprijs, moeten daarover eerst in gesprek met ondernemers en de uiteindelijke keuze beter gaan motiveren. Daarmee bevordert het kabinet eerlijke concurrentie tussen bedrijfsleven en overheden. De ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van de wet Markt en Overheid van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Staatssecretaris Keijzer: β€œDe wettelijke gedragsregels zijn geformuleerd om ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie op de markt. Het kan noodzakelijk zijn dat overheden zoals gemeenten of provincies zelf economische activiteiten uitvoeren. Maar te vaak blijkt dat de ondernemer in deze overweging onvoldoende wordt meegenomen. Deze wetswijziging zorgt ervoor dat overheden eerder en beter ondernemers moeten betrekken in de besluitvorming.”

Overheden kunnen zelf producten en diensten aanbieden op de markt. Ze zijn bijvoorbeeld actief bij het verhuren en exploiteren van sportcomplexen of bieden tegen betaling ligplaatsen in een jachthaven aan. Ze kunnen er voor kiezen om dergelijke activiteiten in het algemeen belang onder de kostprijs aan te bieden. Uit de evaluatie van de wet bleek dat overheden regelmatig, en soms zonder voldoende onderbouwing, hiervan gebruik maken. Ook bleek dat ondernemers te laat of helemaal niet werden betrokken bij deze besluitvorming.

Gestandaardiseerde motiveringseisen en meer inspraak ondernemer

Door de gewijzigde wet moeten overheden op uniforme wijze motiveren waarom ze een activiteit onder de kostprijs willen aanbieden. Ze moeten bijvoorbeeld de gevolgen voor bedrijven zichtbaar maken. Ondernemers krijgen daarnaast meer inspraak vooraf omdat een openbaar aangekondigde consultatie verplicht wordt. Ook wordt een evaluatiebepaling toegevoegd aan de wet zodat verleende uitzonderingen achteraf kunnen worden heroverwogen. Evaluaties leiden tot een besluit waar tegen bezwaar en beroep mogelijk is.

Met dit wetsvoorstel vervalt ook het tijdelijke karakter van de wet. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.