Mensenrechtentulp 2020

De uitreiking van de Mensenrechtentulp 2020 heeft plaatsgevonden op 10 december 2020. Lilit Martirosyan heeft de Mensenrechtentulp 2020 gewonnen.

De genomineerden van 2020

Lilit Martirosyan

Lilit Martirosyan is de eerste geregistreerde transgender vrouw in Armenië. Ze is een activiste (website in het Engels) voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI)- die zich sinds 2009 inzet voor dezelfde rechten voor iedereen. Wat de seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderexpressie van een persoon ook is. Martirosyan is de oprichter en voorzitter van de Right Side Human Rights Defender. De niet-gouvermentele organisatie (NGO )wordt gerund door en voor transmensen en sekswerkers in Armenië en in de zuidelijke Kaukasus. 

TZK’AT Network of Ancestral of Community Feminism

Het TZK'AT Network of Ancestral Healers of Community Feminism from Ixmulew is een organisatie van inheemse vrouwen.  In verschillende regio's van Guatemala komen zij op voor gelijke rechten voor vrouwen en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. De organisatie is opgericht in oktober 2015 door tien vrouwelijke mensenrechtenactivisten (website in het Engels) met als doel elkaar te begeleiden en ondersteunen. Al deze vrouwen hebben te maken gehad met vervolging, stigmatisering, doodsbedreigingen, territoriale ontheemding, criminalisering en seksueel geweld. 

The Sudanese Professionals Association

De Sudanese Professionals Association (SPA) is een overkoepelende vereniging van zeventien verschillende Soedanese vakbonden(website in het Engels). De organisatie is opgericht in 2012, maar werd niet officieel geregistreerd door het harde optreden van de overheid tegen vakbonden. In oktober 2016 werd de vereniging formeel. Hierna organiseerden zij maandenlang vreedzame protesten door heel het land. Dit leidde tot de omverwerping van het bewind van president El-Bashir.