Shortlist kandidaten Mensenrechtentulp 2021

De nominatieperiode voor de Mensenrechtentulp 2021 is gesloten. Een comité, met daarin vijf experts op het gebied van mensenrechten, heeft 12 kandidaten geselecteerd voor de shortlist.

Gamal Eid – Egypte

Gamal Eid is een bekende  mensenrechtenverdediger, advocaat en pleitbezorger voor de vrijheid van meningsuiting in Egypte. Hij is de oprichter en directeur van het ‘Arab Network of Human Rights Information’ (ANHRI). ANHRI werd in 2003 opgericht en zet zich in voor de bevordering van vrijheid van meningsuiting en biedt juridische hulp aan journalisten en internetactivisten.

Oleksandra Matviychuk – Oekraïne

Oleksandra Matviychuk is voorzitter van het ‘Center for Civil Liberties’. Ze zet zich in voor de bescherming van de vrijheid van vreedzame vergadering, de vrijheid van meningsuiting en voor de strijd tegen straffeloosheid en accountability voor internationale misdaden. De activiteiten van het ‘Center for Civil Liberties’ richten zich op het beschermen van mensenrechten en het bevorderen van democratie in Oekraïne en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) regio.

Nicholas Opiyo –  Oeganda

Nicholas Opiyo is een Ugandese advocaat die gevoelige rechtszaken niet uit de weg gaat. Hij is directeur van ‘Chapter Four Uganda’, een NGO die zich inzet voor de bescherming van vrijheden van burgers en de bevordering van mensenrechten voor iedereen. Daarnaast zet Nicholas zich ook in voor de bescherming van de rechten van LHBTI’ers.

Reporters Sans Frontièrs (RSF)

RSF zet zich wereldwijd in voor de bescherming en bevordering van de vrijheid van informatie. De organisatie biedt steun aan journalisten en bloggers in nood. Daarnaast zet RSF zich in voor het mobiliseren van steun van overheden voor mediavrijheid wereldwijd.

Angelina Very –  Zuid-Soedan

Angelina Very is een mensenrechtenverdediger die zich al jaren inzet voor mensenrechten in Zuid-Soedan. Ze richt zich hierbij op  veel verschillende onderwerpen, zoals rechtsstatelijkheid, gendergelijkheid in politieke participatie en transparantie en goed bestuur.

Human Rights Centre Viasna – Belarus

Viasna is een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor de bescherming van mensenrechten en de ontwikkeling van onafhankelijke maatschappelijke organisaties in Belarus. Viasna werd opgericht in 1996 tijdens de massale protesten van de democratische oppositie.

Felix Nkongho – Kameroen

Felix is mensenrechtenadvocaat en een activist die zich inzet voor de bescherming en bevordering van universele rechten en geweldloosheid. Hij is de oprichter en directeur van het ‘Centre for Human Rights and Democracy in Africa’ (CHRDA). Deze NGO beoogt mensenrechten en democratie te bevorderen in Kameroen en omliggende landen.

Marie Davtyan – Rusland

Marie Davtyan is een advocaat en een juridisch expert voor het ‘Consortium of Women’s NGO’s’. Ze is ook hoofd van het ‘Center for Protection of Victims of Domestic Violence’. Haar activiteiten zijn gericht op vrouwenrechten en gendergelijkheid, met name op de bescherming van slachtoffers van huiselijk geweld.

Nadeen Ashraf – Egypte

Nadeen Ashraf startte in 2020 het Instagram account ‘Assault Police’ om vrouwen en meisjes een platform te bieden waar ze zich kunnen uitspreken tegen gendergerelateerd geweld. Via het Instagram-account deelt ze verhalen en verwijst ze mensen door naar organisaties die hulp bieden. Met ‘Assault Police’ droeg Nadeen bij aan de opkomst van de ‘me too’-beweging in Egypte.

Colectivo Nicaragua Nunca Mas

Nicaragua Nunca Mas bestaat uit een groep mensenrechtenverdedigers uit Nicaragua, die moesten uitwijken naar Costa Rica vanwege onderdrukking in eigen land. Het collectief documenteert mensenrechtenschendingen in Nicaragua, voor gerechtigheid en om nieuwe mensenrechtenschendingen te ontmoedigen.  

Flaviano Lopez Villanueva – Filipijnen

Flaviano Villanueva is een priester en een mensenrechtenverdediger. Al 35 jaar zet hij zich in voor de bevordering van mensenrechten in de Filipijnen. Flaviano is oprichter van het PAGHILOM programma, een kerkelijke steungroep die hulp biedt aan de families van slachtoffers van buitengerechtelijke executies.

Acción Solidaria – Venezuela

Acción Solidaria is in 1995 opgericht als humanitaire organisatie voor het bieden van zorg aan mensen met HIV. De afgelopen jaren is de organisatie zich ook in gaan zetten  voor onder andere de rechten van LHBTI’s en vrouwen. Daarnaast speelt Acción Solidaria een belangrijke rol in het bepleiten van ruimte voor maatschappelijke organisaties.

Selectie van genomineerden

De kandidaten zijn op grond van de volgende criteria geselecteerd:

  • omdat zij zich op innovatieve en creatieve wijze inzetten voor mensenrechten;
  • vanwege de moed om te werken in moeilijke en soms gevaarlijke omstandigheden;
  • vanwege de positieve impact van hun werk op de gemeenschap en hun land.

Van 12 kandidaten naar 1 winnaar

Een onafhankelijke jury van 5 leden kiest  uit deze 12 kandidaten een top-3. De namen van deze juryleden worden op een later moment bekendgemaakt. De minister van Buitenlandse Zaken kiest daarna uit deze top-3  de uiteindelijke  winnaar van de Mensenrechtentulp 2021.