Winnaars mensenrechtentulp

De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs voor personen of organisaties die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reikt de Mensenrechtentulp sinds 2008 uit.

Sinds 2018 reiken ook Nederlandse ambassadeurs Mensenrechtentulpen uit aan lokale mensenrechtenverdedigers. Nederland vindt het werk van lokale mensenrechtenverdedigers belangrijk en waardevol. De winnaars van de Mensenrechtentulpen ontvangen financiële steun om hun werk voort te zetten. Ook ontvangen zij een RVS beeldje in de vorm van een tulp.

Winnaars 2020: Lilit Martirosyan en lokale mensenrechtenverdedigers

In 2020 won Lilit Martirosyan de Mensenrechtentulp, uitgereikt op 10 december 2020 door de minister van Buitenlandse Zaken. Lilit Martirosyan is de eerste geregistreerde transgender vrouw in Armenië. Als oprichtster en huidig voorzitter van de organisatie Right Side Human Rights Defender, zet zij zich onverschrokken in voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht de seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderexpressie.

Mensenrechtentulpen voor lokale mensenrechtenverdedigers

Op de Nederlandse ambassades zijn ook Mensenrechtentulpen uitgereikt aan lokale mensenrechtenverdedigers:

  • Mevr. Kamilla Mamedora, Georgië
  • Mevr. Tetyana Pechonchyk, Oekraïne
  • Mevr. Marta Chumalo, Oekraïne
  • Mevr. Divine Ingabire, Rwanda
  • Mevr. Abigail Cortez, El Salvador
  • Dhr. Saqir al-Zakeria, Irak
  • Dhr. Saw Eh Say, Myanmar

Winnaars 2019

In 2019 hebben 9 Nederlandse ambassades Mensenrechtentulpen uitgereikt aan lokale mensenrechtenverdedigers.

Mevr. Richine Masengo, Congo-Kinshasa

Richine Masengo staat aan het hoofd van de organisatie 'Si Jeunesse Savait'. Ze zet zich in voor seksuele gezondheid en gelijke rechten voor LHBTI-personen. Ook zet ze zich in tegen seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in Congo. Richine Masengo spreekt zich uit over grote taboes als abortus en homoseksualiteit.

Dhr. Thet Swe Win, Myanmar

Thet Swe Win zette met zijn organisatie Synergy de ‘witte rozen campagne’ op. Deze campagne startte hij toen moslims in Yangon hun gebedshuizen moesten sluiten. Door het uitdelen van witte rozen geeft hij een boodschap af over medeleven, vrede en tolerantie.

De organisatie 'Women's League of Burma', Myanmar

De organisatie 'Women's League of Burma' zet zich sinds 1999 in voor vrouwenrechten. De organisatie wil dat schendingen van mensenrechten en geweld tegen vrouwen gestraft wordt.

Mevr. Naqiba Barakzai, Afghanistan

Naqiba Barakzai zet zich in voor gelijke rechten voor vrouwen, vooral in afgelegen en onveilige gebieden in Afghanistan. Via haar journalistieke werk probeert ze taboes te doorbreken.

Mevr. Manar al-Zubaidi, Irak

Manar al-Zubaidi is verbonden aan 2 lokale organisaties en freelance journalist. Manar maakt zich sterk voor gelijke rechten voor vrouwen en minderheden. Daarnaast gebruikt ze haar aanwezigheid in de media om gevoelige onderwerpen aan de kaak te stellen. Ook treedt ze op als bemiddelaar tussen vrouwelijke slachtoffers van geweld die zelf niet naar de politie kunnen stappen en lokale politie.

Mevr. Frances Lovemore, Zimbabwe

Frances Lovemore  is arts en directeur van 'Counselling Services Unit' (CSU). Deze organisatie biedt  medische en psychische hulp aan slachtoffers van georganiseerd geweld en marteling. CSU biedt daarnaast 'safe houses' aan mensenrechtenverdedigers in nood.

Mevr. Liliya Gemedzhy, Oekraïne

Liliya Gemedzhy is een mensenrechtenadvocaat uit de Krim en is aangesloten bij de organisatie 'Crimean Solidarity'. Veel van haar cliënten zitten op de Krim in de gevangenis om politieke redenen.

Mevr. Victoria Obando, Nicaragua

Victoria Obando is een transvrouw uit de Caribische Regio. Zij is leider van een studentenprotestbeweging (UNAN) sinds de uitbraak van de crisis in Nicaragua in 2018. Ze zet zich in voor gelijke rechten voor LGBTI personen. Tussen augustus 2018 en mei 2019 was ze één van de vele politieke gevangenen. Vanuit de gevangenis stuurde ze een brief naar de buitenwereld over martelingen en discriminatie van transgenders. Binnen de oppositie in Nicaragua benadrukt ze een boodschap van eenheid. 

Mevr. Jilda Kharitonashvili uit Georgië

Jilda Kharitonashvili zet zich in voor vrouwenrechten. Zij steunt slachtoffers van huiselijk geweld en ander geweld gericht tegen vrouwen. Ze is bijna 80 jaar, maar nog altijd actief en een voorbeeld voor jongeren en mensenrechtenverdedigers. Samen met lokale autoriteiten zette ze een 'safe house' voor vrouwen op.

Winnaar 2018: Zeid Ra'ad Al Hussein

In 2018 bestond de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 70 jaar. Daarom reikte de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in Den Haag de Mensenrechtentulp uit aan Zeid Ra'ad Al Hussein, voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten VN. Als Hoge Commissaris stelde hij mensenrechtenschendingen waar ook ter wereld aan de kaak. Lees de toespraak van minister Blok.

Op de Nederlandse ambassades zijn ook Mensenrechtentulpen uitgereikt aan lokale mensenrechtenverdedigers:

Dhr. Maung Saungkha, Myanmar

Maung Saungkha is dichter en oprichter van de organisatie 'Athan'. Maung heeft 6 maanden gevangen gezeten voor een kritisch gedicht over de voormalige president. Sinds zijn vrijlating is hij actief in het publieke debat over de bescherming van mensenrechten. Hij organiseert demonstraties en verzamelt bewijsmateriaal en informatie over de restricties op vrijheid van meningsuiting. 

Mevr. Guliko Khangoshvili, Georgië

Guliko Khangoshvili is de directeur van de Vrouwenraad in de regio Pankisi Gorge en actief binnen de NGO 'Kakheti Regional Development Foundation'. Guliko zet zich op lokaal niveau in voor vrouwenrechten en het tegengaan van geweld tegen vrouwen.

Dhr. Dmytro Schebetyuk, Oekraïne

Dmytro Schebetyuk is mede-oprichter van de organisatie ‘Dostupno UA’.  Hij zet zich in voor de rechten van mensen met een handicap via online activiteiten en vlogs.  Hij moedigt mensen met een handicap aan actief deel te nemen aan het publieke leven. Zo wil hij publieke plekken beter toegankelijk te maken.

Rawan Salin Hussein, Irak

Rawan Salin Hussein was 16 jaar toen ze de Mensenrechtentulp kreeg.  Ze zet zich in voor kinderrechten, bijvoorbeeld via campagnes over lezen, muziek en psychologische steun. Ook wil ze een kinderparlement oprichten in Irak.

Dhr. Mohammad Hassan Hakimy, Afghanistan

Mohammad Hassan Hakimy is onderzoeksjournalist uit de Ghor provincie. Met zijn artikelen zet Mohammad zich in voor de rechten van vrouwen en meisjes. Hij schrijft bijvoorbeeld over gedwongen huwelijken en toegang tot educatie voor meisjes.

Winnaar 2017: Graciela Pérez Rodríguez, Mexico

Graciela Pérez Rodríguez komt op voor de rechten van familieleden van verdwenen personen in Mexico. Via haar werk wil zij de terughoudendheid om deze zaken te bespreken doorbreken. De mensenrechtenverdedigster heeft zelf een verdwenen dochter, broer en drie neven. Graciela Pérez Rodríguez is medeoprichter van het Forensic Citizen Science.

Winnaar 2016: Nighat Dad, Pakistan

Nighat Dad uit Pakistan richtte 2012 de Digital Rights Foundation op. Deze stichting ondersteunt vrouwelijke internetgebruikers. Bijvoorbeeld met digitale veiligheidstrainingen, bewustwordingscampagnes en een Cyber Harassment Helpline. Door haar aanpak kan Dad vrouwen in heel Pakistan te bereiken, ook in de moeilijk bereikbare gebieden.

Winnaar 2015: IRA-Mauritania

IRA-Mauritania (Initiative for the Resurgence of the Abolitionist Movement Mauritania) vraagt nationaal en internationaal aandacht voor slavernij. Zij doet dit bijvoorbeeld door protesten en het steunen van slachtoffers bij de opbouw van een nieuw leven.

Winnaar 2014: Mideast Youth

Mideast Youth bouwt online platforms voor (jonge) mensen die streven naar het verbeteren van mensenrechten. Bijvoorbeeld gelijke rechten voor LHBTI's en religieuze en etnische minderheden.

Winnaar 2013: Aahung, Pakistan

De Pakistaanse organisatie Aahung zet zich in voor seksuele gezondheid en rechten. Zij maken interactief lesmateriaal dat jongeren en volwassenen helpt bij keuzes over bijvoorbeeld seksualiteit.

Lees het interview met Sheena Hadi, directeur van mensenrechtenorganisatie Aahung over het werk van Aahung.

Winnaar 2012: Marimuthu Bharathan, India

Marimuthu Bharathan is een voorvechter voor betere leef- en werkomstandigheden voor de Dalits, de laagste kaste in India.

Winnaar 2011: Ni Yulan, China

Ni Yulan is advocaat. Zij kwam op voor de slachtoffers van gedwongen huisuitzettingen in aanloop naar de Olympische Spelen in Peking. Jarenlang zette Ni Yulan zich al in als advocaat voor politiek gevoelige zaken.

Winnaar 2010: Bertha Olivia, Honduras

Bertha Olivia richtte in 1981, na de arrestatie en verdwijning van haar man, het comité COFADEH  (Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras) op. Deze NGO komt op voor de rechten van nabestaanden van de verdwenen personen.

Winnaar 2009: Shadi Sadr, Iran

Shadi Sadr is advocate, journalist en onderzoeker van mensenrechten waaronder vrouwenrechten. In 2004 richtte zij Raahi op, een organisatie die onderzoek doet naar de verbetering van vrouwenrechten. Raahi verdedigt vrouwen die zich in een moeilijke positie bevinden, vooral op het gebied van familierecht. De organisatie biedt hulp onder andere bij scheidingen en maakt het zich hard voor de strijd tegen stenigingen in Iran. Shadi Sadr is medeoprichter van de campagne Stop Stoning Forever.

Winnaar 2008: Justine Masika Bihamba, Congo

Justine Masika Bihamba vecht met haar organisatie ‘The Women's Synergy for Victims of Sexual Violence (SFVS)’ tegen verkrachtingen van vrouwen in de Democratische Republiek Congo. SFVS werkt aan:

  • het verbeteren van de levens van de vrouwen;
  • het verdedigen van mensenrechten;
  • het bieden van medische, emotionele en psychische hulp aan vrouwen die slachtoffer zijn van verkrachting.