Wat is een Ervaringscertificaat (EVC)?

Een ervaringscertificaat (EVC) is een getuigschrift waarin staat wat u kunt en wat u weet. Daar valt ook uw werkervaring onder. EVC is de afkorting van 'erkenning van verworven competenties'.

Werkervaring in EVC omzetten

Als u al langer werkt, doet u inmiddels misschien wel werk boven het niveau van uw opleiding. U kunt en weet dan meer dan uw diploma doet vermoeden. U kunt mogelijk deze opgebouwde kennis omzetten in een EVC. Daarmee staat u sterker op de arbeidsmarkt. Ook als u niet werkt of geen diploma heeft, kunt u in aanmerking komen voor een EVC.

Aanvragen van een EVC

U kunt zelf een EVC aanvragen bij een EVC-aanbieder bij u in de buurt. Let u daarbij op dat het gaat om een erkende EVC-aanbieder. Deze bepaalt of uw kennis en werkervaring voldoende zijn voor een EVC of dat u nog bijscholing nodig heeft. Een EVC-aanbieder is meestal een onderwijsinstelling, maar het kan ook een brancheorganisatie zijn.

Kosten van een EVC

Wie de kosten van uw EVC betaalt, verschilt per situatie. U kunt bij uw werkgever informeren of deze (een deel van) uw EVC betaalt. Als u geen werkgever heeft, kunt u informeren bij uw uitkeringsinstelling of de Gemeentelijke Sociale Dienst.

Ook kunt u de kosten van uw EVC aftrekken van de inkomstenbelasting.