Vliegbelasting

Het kabinet wil de belastingen vergroenen. Ook wil het kabinet dat vliegreizigers meer rekening houden met het milieu. Daarom geldt sinds 1 januari 2021 een vliegbelasting voor alle passagiers die vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven.

Luchthavens brengen per passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt, de belasting aan de luchtvaartmaatschappij in rekening. De vliegbelasting is € 7,845 per persoon per vlucht. De belasting geldt niet voor transferpassagiers en kinderen jonger dan 2 jaar.

Luchtvaart laten meebetalen en minder prijsverschil tussen vliegen en de trein

Internationaal vliegen wordt niet belast met accijns of btw. Zowel de tickets niet, als de brandstof (kerosine). Dit in tegenstelling tot de auto, bus of trein. Maar ook vliegen draagt bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom heeft het kabinet de vliegbelasting ingevoerd. Deze belasting moet ervoor zorgen dat prijsverschillen tussen vliegtickets en treinkaartjes kleiner worden. Zo worden alternatieven zoals auto, bus of trein aantrekkelijker. In veel landen om Nederland heen is er ook een vliegbelasting.

Europese plannen vliegbelasting

Het kabinet zet nog steeds in op Europese afspraken over belastingen op luchtvaart, omdat Europa  gezamenlijk klimaatdoelen heeft gesteld. 

Naar verwachting zal de Europese Commissie in het tweede kwartaal van 2021 met de eerste voorstellen komen over belastingvrijstellingen voor brandstof voor de luchtvaart. Daarnaast kan ook gedacht worden aan meer coördinatie van nationale vliegbelastingen binnen Europa. De vliegbelasting in Nederland sluit goed aan op de luchtvaartbelastingen in andere Europese landen. Dat is goed voor een eventuele Europese coördinatie. 

Vliegbelasting bij het omboeken van een vlucht

Door de coronacrisis zijn veel vluchten die zouden plaatsvinden in 2020 omgeboekt naar 2021. Sinds 1 januari 2021 geldt er een vliegbelasting. Luchtvaartmaatschappijen kunnen ervoor kiezen dit bedrag bij hun klanten in rekening te brengen. Of u vliegbelasting moet betalen over een omgeboekte vlucht, hangt af van de voorwaarden van uw luchtvaartmaatschappij. Deze voorwaarden verschillen per maatschappij. Met deze voorwaarden is de passagier bij aankoop van het ticket akkoord gegaan.