Kan ik de Britse nationaliteit aanvragen zonder mijn Nederlandse nationaliteit te verliezen?

U verliest de Nederlandse nationaliteit als u als meerderjarige vrijwillig de Britse nationaliteit aanneemt. Hierop zijn 3 uitzonderingen.

Read this information in English.

De 3 uitzonderingen zijn:

  • U bent geboren in het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië en Noord-Ierland). En u heeft daar uw hoofdverblijf als u de Britse nationaliteit krijgt.
  • U heeft, voordat u meerderjarig werd, onafgebroken 5 jaar of langer uw hoofdverblijf gehad in het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië en Noord-Ierland).
  • U neemt de Britse nationaliteit aan van uw echtgenoot of echtgenote of geregistreerde partner.

Een minderjarige die Brit wordt, verliest de Nederlandse nationaliteit niet zolang een van de ouders Nederlander is.

Meer informatie verlies Nederlandse nationaliteit

In de brochure Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen leest u meer over verlies van de Nederlandse nationaliteit.

Initiatiefwet tijdelijke uitzondering dubbele nationaliteit

Met de aangenomen Initiatiefwet tijdelijke uitzondering dubbele nationaliteit krijgen Nederlanders die vanaf 23 juni 2016 (de dag van het Brexitreferendum) onafgebroken in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond de mogelijkheid om de Nederlandse nationaliteit te behouden als zij de Britse nationaliteit aannemen, of de Nederlandse nationaliteit terug te krijgen als zij de Britse nationaliteit al hebben verkregen. Deze wet is niet in werking getreden. 

De initiatiefwet treedt pas in werking op het moment dat blijkt dat de rechten van Nederlanders in het VK niet voldoende geregeld zijn. Dat is op dit moment wel het geval. Het terugtrekkingsakkoord regelt namelijk dat Nederlanders in het VK kunnen blijven wonen en werken als zij voor 31 december 2020 in het VK woonden. De initiatiefwet zal dus op dit moment niet in werking treden. Lees of u na de Brexit in het VK kunt blijven wonen en werken op deze website.