Kan ik na de Brexit in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen en werken?

Als u vóór 2021 in het Verenigd Koninkrijk woonde, dan mag u ook daarna in het VK blijven wonen en werken. U moet dan wel een verblijfsvergunning hebben. Als u in 2021 of daarna naar het VK komt, gelden er nieuwe regels.

Read this information in English

U woont in het VK sinds 31 december 2020 of eerder

Als u voor 2021 in het VK woonde, dan kunt u ook na 1 januari 2021 in het VK blijven wonen en werken. U heeft hiervoor wel een verblijfsvergunning nodig. Heeft u deze door omstandigheden niet vóór 1 juli 2021 kunnen aanvragen? Vraag uw verblijfsvergunning alsnog zo snel mogelijk aan (Engels) op de website van de Britse overheid.  Dit geldt ook voor uw gezinsleden als zij niet de Britse of Ierse nationaliteit hebben.

Lees welke documenten u nodig heeft voor een verblijfsvergunning (Engels) op de website van de Britse overheid.

Verzoek Settled status bij meer dan 5 jaar in VK

Woont u  meer dan 5 jaar in het VK? Dan kunt u  een settled status aanvragen bij de Britse overheid. Deze status geeft u het recht in het VK te wonen en te  werken. Ook heeft u dan recht een staatspensioen op te bouwen en gebruik te maken van publieke diensten. Woont u minder dan 5 jaar in het VK? Dan kunt u een pre-settled statusaanvragen. Na 5 jaar verblijf kunt u deze status dan laten omzetten in de permanente settled status.

Nieuwe regels voor wonen en werken vanaf 2021

Punten nodig als u in het VK blijft wonen en werken

De Britse regels bepalen of u mag wonen en werken in het VK. Het VK heeft hiervoor een puntensysteem. Om in het VK te kunnen wonen en werken moet u voldoende punten hebben. Zo krijgt u punten als u werk heeft met een bepaald (minimum) salaris. En u krijgt punten als u de Engelse taal voldoende beheerst. Lees meer over het puntensysteem van de VK voor immigratie (in het Nederlands) op de website van de Britse overheid. 

Meestal niet werken bij een kort verblijf in het VK

Als u een korte tijd in de VK bent, dan mag u als bezoeker meestal niet werken. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u deelneemt aan een beurs of conferentie. Of als u apparaten moet installeren of voor het onderhoud zorgt. Lees welk werk en activiteiten u mag doen als bezoeker in het VK (Engels) op de website van de Britse overheid.