Armoede naar nul vergt eerlijkere verdeling

‘Het uitbannen van extreme armoede lukt niet met alleen economische groei. We moeten ook naar een eerlijkere verdeling van de welvaart om de mensen te bereiken die anders buiten de boot vallen.’ Dat zei minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag in Kopenhagen bij een VN-consultatie over de nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda voor na 2015, de deadline voor de Millenniumdoelen uit 2000.

‘Het is ruim voor de deadline in 2015 gelukt om het aantal mensen in extreme armoede te halveren. Nu moeten we doorpakken: getting to zero. Dat vergt een goede balans. We zien nu al dat grote ongelijkheid de economische ontwikkeling aantast in snelgroeiende middeninkomenslanden,’ aldus Ploumen.

Volgens de minister is op basis van eerdere ervaringen bekend hoe ongelijkheid kan worden bestreden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat investeren in gelijkheid van vrouwen zich uitbetaalt in economische groei en meer inkomensgelijkheid. Ook effectief is zorgen dat alle lagen van de bevolking toegang krijgen tot financiële diensten en verzekeringen. ‘Belangrijk is in elk geval om het samen te doen met de private sector’, aldus Ploumen.