Openbaar vervoer als alternatief voor de auto

Trein, bus, tram en metro hebben voordelen in vergelijking met de auto. Reizen met het openbaar vervoer (ov) is minder belastend voor het milieu. Bovendien kan het ov een oplossing bieden voor routes waar vaak files staan.

Ov aantrekkelijker maken

Het kabinet stimuleert reizigers om de trein te nemen. Dit doet de overheid door de trein aantrekkelijker te maken voor meer mensen. De maatregelen richten zich vooral op het reisgemak. Zo wil de overheid dat vervoerders hun dienstregelingen beter op elkaar afstemmen. En extra P+R-locaties en fietsenstallingen aanleggen op het station om met eigen vervoer verder te reizen.

Schone en zuinige bussen, trams en metro's voor beter milieu

Bussen, trams en metro's kunnen milieuvriendelijke alternatieven zijn voor de auto, omdat ze veel passagiers tegelijkertijd vervoeren. Dit sluit aan bij het kabinetsdoel om in 2020 20% minder van het broeikasgas (CO2) uit te stoten.

Om het milieu te ontlasten moet het openbaar vervoer zelf ook zuinige en schone voertuigen inzetten. Dat is de inzet van de Rijksoverheid. Hiervoor lopen verschillende proefprojecten. Zo rijden in Zuid-Holland, Twente, Gelderland en Rotterdam hybride bussen (bussen die rijden op een combinatie van brandstof en elektriciteit). In Eindhoven rijden bussen op een combinatie van aardgas en biogas.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft € 11,4 miljoen beschikbaar gesteld voor deze projecten met schone en zuinige bussen. Dankzij een eerdere subsidieregeling zijn al 1.300 stads- en streekbussen voorzien van een roetfilter. Doel is dat alle bussen in het openbaar vervoer in 2020 schoon en zuinig rijden.