Openbaar vervoer (ov)

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Hoe wordt het tarief voor het reizen met de ov-chipkaart berekend?

Met de ov-chipkaart betaalt u in het regionale openbaar vervoer een basistarief en een tarief per kilometer. Het basistarief is overal hetzelfde (€ 0,89 in 2016). Er is geen landelijk vastgesteld kilometertarief. Dit betekent dat de reiskosten per regio kunnen verschillen.

Betalen per kilometer

U betaalt uw reis per kilometer. Op de website van uw ov-bedrijf vindt u meer informatie over het kilometertarief in uw regio.

Instaptarief en basistarief

Als u reist met een saldo op uw ov-chipkaart, betaalt u naast een tarief per kilometer ook een:

 • Instaptarief

  Dit tarief wordt van uw saldo afgeschreven als u incheckt. Het instaptarief verschilt per abonnement en vervoermiddel:
  • Voor reizen met de bus, metro en tram geldt landelijk een instaptarief van € 4.
  • Wilt u op saldo reizen bij NS? Dan moet er minimaal € 20 voor het instaptarief op uw anonieme of persoonlijke ov-chipkaart staan.
  • Heeft u een Voordeelurenabonnement of 1 van de nieuwe abonnementen van NS? Dan is het instaptarief € 10.
  Als u uitcheckt krijgt u het instaptarief automatisch terug en wordt de reisprijs verrekend met het instaptarief. Als u niet uitcheckt, betaalt u het volledige instaptarief.
 • Basistarief

  Het basistarief is een vast tarief en geldt alleen voor het stads- en streekvervoer (bus, tram en metro). Als u binnen 35 minuten na het uitchecken overstapt op een andere bus, tram of metro, hoeft u dit basistarief niet nog een keer te betalen. Het landelijk vastgestelde basistarief voor 2016 is € 0,89.

Terugvragen teveel betaalde kosten

U kunt teveel betaald saldo terugvragen van het ov-bedrijf waarmee u heeft gereisd. Daarvoor vult u een 'claimformulier' of 'restitutieformulier' in. Bij de meeste ov-bedrijven kan dat ook online.

Korting voor kind en 65+ in bus, tram en metro

Kinderen en ouderen reizen met 34% korting in het regionale openbaar vervoer. Dit geldt voor:

 • kinderen van 4 tot en met 11 jaar;
 • 65-plussers.

Deze korting krijgen zij alleen als zij met een persoonlijke ov-chipkaart reizen. De korting geldt voor het basistarief en het kilometertarief.

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis. Ook mogen 65-plussers in enkele regio's gratis reizen.

Prijs ov-chipkaart

Een nieuwe ov-chipkaart kost € 7,50. De kaart is maximaal 5 jaar geldig.

U kunt op verschillende manieren uitleg krijgen over hoe de chipkaart werkt.

 • Op de website uitlegov-chipkaart.nl staat wat de ov-chipkaart is en hoe u met de kaart moet reizen. U kunt bijvoorbeeld oefenen met het opladen bij de automaat en met het in- en uitchecken.
 • Vervoersbedrijven geven presentaties over de werking van de ov-chipkaart. Alle vervoerders doen hier aan mee. U kunt contact opnemen met uw vervoersbedrijf voor meer informatie.
 • U kunt de presentatie van de vervoersbedrijven ook online bekijken (power point). U ziet hier onder andere welke kaarten er zijn en hoe u ze kunt kopen.
De Rijksoverheid. Voor Nederland