Hoe wordt het tarief voor het reizen met de ov-chipkaart berekend?

Het tarief voor een ov-chipkaart bestaat uit een aantal onderdelen. U betaalt een basistarief en een tarief per kilometer. Het basistarief is overal en voor alle voertuigen hetzelfde. Maar er is geen landelijk vastgesteld kilometertarief. Daardoor kunnen de reiskosten per regio en per vervoermiddel verschillen. 

Basistarief in bus, tram en metro

Als u reist met uw ov-chipkaart, dan betaalt u naast een tarief per kilometer ook een basistarief. Het basistarief is een vast tarief en geldt voor alle voertuigen in heel Nederland. Als u binnen 35 minuten na het uitchecken overstapt op een ander voertuig, betaalt u dit basistarief niet nog een keer, tenzij het een overstap van trein op bus/tram/metro (en v.v.) is. Het landelijk vastgestelde basistarief voor 2017 is € 0,89.

Betalen per kilometer

U betaalt uw reis per kilometer. Er is geen landelijk vastgesteld kilometertarief. Dit betekent dat de reiskosten per regio en per modaliteit (trein, bus, tram, metro, OV over water) kunnen verschillen. Uiteraard maakt het ook verschil of u reist met een kortingsabonnement of niet. Op de website van uw ov-bedrijf vindt u meer informatie over het kilometertarief in uw regio.

Instaptarief

Wanneer u met de OV-chipkaart op saldo reist, dan geldt voor alle vervoermiddelen ook een instaptarief. Het instaptarief wordt van uw saldo afgeschreven als u incheckt. Het instaptarief verschilt per abonnement en vervoermiddel:

  • Voor reizen met de bus, metro en tram geldt landelijk een instaptarief van € 4.
  • Reist u zonder abonnement op saldo reizen bij NS? Dan moet er minimaal € 20 voor het instaptarief op uw anonieme of persoonlijke ov-chipkaart staan.
  • Heeft u een NS- abonnement of reist u op saldo bij een regionale treinvervoerder? Dan is het instaptarief € 10.
  • Blinden en slechtzienden met een begeleiderskaart gehandicapten categorie B betalen een ander instaptarief in de bus, trein en metro. Het instaptarief is € 1,50 in plaats van € 4. Dit product is niet geldig in de trein.

Als u uitcheckt krijgt u het instaptarief automatisch terug en wordt de reisprijs verrekend met het instaptarief. Als u niet uitcheckt of kan uitchecken, betaalt u het volledige instaptarief.

Op meerdere plekken in het land kan inmiddels op rekening worden gereden. U betaalt dan achteraf voor de rit en vooraf hoeft u geen instaptarief te betalen. Planning is in 2017 Reizen op Rekening in het ov in heel Nederland mogelijk te maken.  

Geld terugvragen bij vergeten uitcheck of teveel betaalde kosten

U kunt geld terugvragen bij het ov-bedrijf waarmee u heeft gereisd. Wanneer u vergeten bent uit te checken, kunt u dit online herstellen via uitcheckgemist.nl.

Korting voor kinderen in het ov

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis met het openbaar vervoer, als ze geen zitplaats gebruiken. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen met korting reizen.

Bus, tram en metro

Kinderen reizen met 34% korting in het regionale openbaar vervoer als ze met een persoonlijke ov-chipkaart reizen. De korting geldt voor het basistarief en het kilometertarief.

Trein

In de trein kunnen kinderen onder begeleiding gratis reizen met het Kidsvrij-abonnement. Zonder begeleiding kunnen deze kinderen reizen met een Railrunner. Dit is een speciaal vervoerbewijs. Het kaartje is geldig in alle treinen en op de binnenlandse trajecten van InterCity Berlijn, ICE International en Intercity Direct. Railrunner geldt niet in de Thalys.

 

Korting voor 65-plussers in het ov

65-plussers reizen met 34% korting in het regionale openbaar vervoer, als ze met een persoonlijke ov-chipkaart reizen. De korting geldt voor het basistarief en het kilometertarief. In enkele regio’s mogen 65-plussers gratis reizen.

Prijs ov-chipkaart

Een nieuwe ov-chipkaart kost € 7,50. De kaart is maximaal 5 jaar geldig.