Hoe werkt de nieuwe donorwet voor wilsonbekwamen?

Een wilsonbekwame persoon mag volgens de nieuwe donorwet geen keuze in het Donorregister vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan iemand met dementie. Alleen de wettelijk vertegenwoordiger van de wilsonbekwame persoon mag een keuze in het Donorregister invullen.

Wanneer wilsonbekwaam bij orgaandonatie

Bij orgaan- en weefseldonatie moet iemand kunnen begrijpen waar het over gaat. Ook moet iemand de gevolgen van het invullen van zijn of haar keuze kunnen overzien. Als iemand dat niet kan, dan is hij of zij wilsonbekwaam. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om mensen met een psychiatrische aandoening, een verstandelijke beperking of dementie.

Wilsonbekwaam geworden na het invullen

Iemand kan een keuze hebben ingevuld toen hij of zij nog wilsbekwaam was. Maar op een later moment kan die persoon wilsonbekwaam worden. Zoals bij iemand die op latere leeftijd dement wordt. Dan blijft de eerder ingevulde keuze geldig. De arts in het ziekenhuis vertelt de familie welke keuze in het register staat.

De rol van de wettelijke vertegenwoordiger bij leven van de wilsonbekwame

Als iemand wilsonbekwaam is, kan zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger namens die persoon een keuze invullen over orgaan- of weefseldonatie. Dit kan pas vanaf 1 juli 2020 in het Donorregister worden ingevuld. 

Wie zijn wettelijke vertegenwoordigers bij orgaandonatie?

Wettelijke vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld de ouders, voogd of een mentor.

De rol van de familie na overlijden van de wilsonbekwame

Is de keuze ingevuld door een wilsonbekwame persoon of staat ‘geen bezwaar’ bij zijn of haar naam? Dan is deze registratie niet geldig. De arts vraagt aan de familie om voor de wilsonbekwame persoon een keuze te maken.

Heeft u nog vragen?

U kunt met vragen bellen met de Donorinformatielijn: 0900 - 821 21 66. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 19:00 uur.

Of een e-mail sturen naar:

Lees  vragen en antwoorden over de nieuwe donorwet.