Wat houdt de nieuwe donorwet (actieve donorregistratie) in?

De Rijksoverheid vraagt aan iedere Nederlander van 18 jaar en ouder die nog geen keuze over orgaandonatie en weefseldonatie heeft vastgelegd in het Donorregister, dat wel te doen. Dit staat in de nieuwe donorwet.

Keuze orgaan- en weefseldonatie vastleggen

Na ingang van de wet op 1 juli 2020, krijgen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een brief. Met de vraag om hun keuze over orgaandonatie en weefseldonatie vast te leggen in het Donorregister. 

Er zijn 4 keuzemogelijkheden:

 1. Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie.
  U wilt donor worden. Misschien wilt u sommige organen en weefsels niet doneren. U kunt dit invullen.
 2. Nee, ik geef geen toestemming.
  U wilt geen donor worden.
 3. Mijn partner of familie beslist.
  U wilt dat uw partner of familie voor u kiest na uw overlijden.
 4. De door mij gekozen persoon beslist. 
  U wilt dat iemand anders voor u kiest na uw overlijden.

Deze keuzemogelijkheden zijn dezelfde als nu het geval is. Dit verandert niet. Meer informatie over de keuzes in het Donorregister staat op Donorregister.nl. 

U kunt de registratie in het Donorregister altijd en op ieder moment wijzigen. 

‘Geen bezwaar’ bij uitblijven keuze

Vanaf 1 juli 2020 krijgt iedereen die zijn of haar keuze niet heeft vastgelegd in het Donorregister 2 brieven ter herinnering. Wie na 2 brieven nog geen keuze heeft vastgelegd, wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsels. U krijgt hierover een brief. Dit geldt voor iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat bij een gemeente.

Betekenis van ‘geen bezwaar’

Heeft iemand de 2 herinneringsbrieven om zich te registreren ontvangen en daar niet op gereageerd? Dan staat deze persoon in het Donorregister vermeld met 'geen bezwaar'.

Familieleden moeten in principe accepteren dat de overledene geen bezwaar had tegen doneren van organen of weefsels. De wet biedt wel een mogelijkheid om dat tegen te houden. Dat kan als de nabestaanden aannemelijk maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn.

Heeft u nog vragen?

U kunt met vragen bellen met de Donorinformatielijn: 0900 - 821 21 66. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 19:00 uur.

Of een e-mail sturen naar:

Lees vragen en antwoorden over de nieuwe donorwet