NL-Alert in Nederlandse Gebarentaal (NGT)

U kunt op uw mobiel een tekstbericht krijgen als er in uw omgeving een noodsituatie is. U moet daarvoor NL-Alert installeren op uw telefoon. Daarnaast zijn er websites waarop u informatie kunt vinden. Zoals van de gemeente of de regionale omroep. Ook kunt u zich  voorbereiden op sommige noodsituaties. U ziet het in deze video.

Bij een noodsituatie in uw omgeving wilt u weten wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als bij u in de buurt een ramp gebeurt, ontvangt u een tekstbericht op uw mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen.

NL-Alert of sirene

De overheid zet NL-Alert in bij levensbedreigende en gezondheidsbedreigende situaties. Zoals een grote brand, een terroristische aanslag of noodweer. Daarnaast kan de overheid de sirene inzetten. Als u de sirene niet kan horen, bent u aangewezen op mensen uit uw omgeving. Zij kunnen u waarschuwen als de sirene gaat.

Telefoon instellen voor NL-Alert

Met de instelhulp op NL-Alert.nl kunt u uw mobiele telefoon instellen voor NL-Alert. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet u dit nog zelf doen.

Controlebericht NL-Alert

De overheid stuurt twee keer per jaar een controlebericht uit. Als u het controlebericht ontvangt, is uw mobiel juist ingesteld voor NL-Alert.

Informatie over ernstige incidenten

Bij ernstige incidenten kan de (lokale) overheid Crisis.nl inzetten met belangrijk nieuws en aankondigingen. Is er in uw omgeving een calamiteit, maar vindt u hierover op Crisis.nl geen informatie? Raadpleeg dan uw regionale omroep of gemeente voor meer informatie.

Voorbereiden op noodsituaties

Een noodsituatie komt altijd onverwacht. Zorg daarom dat u goed bent voorbereid op eventuele noodsituaties. Dat kan op verschillende manieren. Zo kunt u zelf een noodpakket samenstellen. Informatie over het noodpakket en andere tips staan op Crisis.nl.

Dit was informatie van de Rijksoverheid. Meer informatie vindt u op: www.rijksoverheid.nl/gebarentaal