Paspoort en identiteitskaart

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Kan ik in Nederland een paspoort aanvragen als ik in het buitenland woon?

Als u in het buitenland woont, kunt u uw reisdocument aanvragen bij de vertegenwoordigingen in het buitenland. U kunt uw reisdocument ook aanvragen in Nederland. U kunt daarvoor terecht bij een aantal grensgemeenten en bij de gemeentebalie op Schiphol.

Grensgemeenten met een paspoortfunctie

Balie op Schiphol

Bij de balie van de gemeente Haarlemmermeer op de luchthaven Schiphol kunt u ook een reisdocument aanvragen. U moet dan een afspraak maken. De balie op Schiphol (vertrekhal 1) heeft ruime openingstijden, ook buiten kantooruren. Een afspraak maakt u online via de Paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer.

Als het reisdocument klaar is, kunt u het op afspraak persoonlijk komen afhalen bij de gemeentebalie op Schiphol. U kunt het document ook laten bezorgen op uw verblijfadres in Nederland (alleen Nederlanders wonend in het buitenland). Of op uw huis- of werkadres (alleen inwoners Haarlemmermeer). Bezorging kan alleen in Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden.

Meer informatie over de aanvraag van een paspoort op Schiphol vindt u op Paspoortbalie.nl.

Aanvraag nieuw reisdocument

Houd bij de aanvraag van een nieuw document rekening met langere wachttijden in piekperioden. Bijvoorbeeld rond sommige vakanties en feestdagen. Eventuele wachttijden kunnen per gemeente verschillen.

De tarieven voor paspoorten en identiteitskaarten bij grensgemeenten zijn lager dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland.

Op de website van de gemeente kunt u vinden welke documenten u moet meenemen voor het aanvragen van een nieuw reisdocument. Ook vindt u informatie hoe u een afspraak maakt. Neem altijd ruim van te voren contact op met de gemeente. En vraag de benodigde documenten op tijd aan.   

Paspoort of ID-kaart aanvragen zonder vaste woonplaats of verblijfplaats

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? En wilt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Hiervoor kunt u ook terecht bij de grensgemeenten met een paspoortfunctie.

De Rijksoverheid. Voor Nederland