Kan ik in Nederland een paspoort aanvragen als ik in het buitenland woon?

Als u in het buitenland woont, kunt u uw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. U kunt uw reisdocument ook aanvragen in Nederland. U kunt daarvoor terecht bij een aantal grensgemeenten en bij de gemeentebalie op Schiphol.

Grensgemeenten met een paspoortfunctie

Wachttijden grensgemeenten
Gemeente Wachttijd
Bergeijk 2 - 4 weken
Bergen op Zoom 0 - 2 weken
Breda  0 - 2 weken
Den Haag 0 - 2 weken
Echt-Susteren 0 - 2 weken
Enschede 0 - 2 weken
Maastricht 0 - 2 weken
Montferland 2 - 4 weken
Oldambt 2 - 4 weken
Schiphol-paspoortbalie      4 weken
Sluis 0 - 2 weken
Venlo 2 - 4 weken

Wachttijden per grensgemeente

De wachttijden voor het maken van een afspraak kunnen per grensgemeente verschillen. U kunt hier rekening mee houden bij de keuze van de locatie waar u een aanvraag wil indienen. Hou bij de aanvraag rekening met langere wachttijden in piekperioden. Bijvoorbeeld rond vakanties of feestdagen. De wachttijden hierboven zijn een indicatie. Wilt u de actuele informatie? Kijk dan op de website van de grensgemeente.

Balie op Schiphol

Bij de balie van de gemeente Haarlemmermeer op de luchthaven Schiphol kunt u ook een reisdocument aanvragen. Ook hier moet u een afspraak maken. De balie op Schiphol (aankomsthal 2) heeft ruime openingstijden, ook buiten kantooruren. Een afspraak maakt u online via de paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer.

Als het reisdocument klaar is, kunt u het op afspraak persoonlijk komen afhalen bij de gemeentebalie op Schiphol. U kunt het document ook laten bezorgen op uw verblijfadres in Nederland (alleen Nederlanders wonend in het buitenland). Of op uw huis- of werkadres (alleen inwoners Haarlemmermeer). Bezorging kan alleen in Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden.

Meer informatie over de aanvraag van een paspoort op Schiphol.

Aanvraag nieuw reisdocument en tarieven

De tarieven voor paspoorten en identiteitskaarten bij grensgemeenten zijn lager dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. Op de website van de gemeente kunt u vinden hoe u een afspraak maakt.

Documenten bij aanvraag paspoort of ID-kaart

Voor de aanvraag van een paspoort- of ID-kaart in het buitenland heeft u documenten nodig. Maak daarom eerst uw persoonlijke checklist op de website Nederland wereldwijd. Na het invullen van een persoonlijke vragenlijst krijgt u een overzicht van de papieren u nodig heeft. Ook ziet u onder het overzicht waar en hoe u een afspraak kunt maken voor de aanvraag. U kunt de checklist downloaden of printen en meenemen naar uw afspraak.

Paspoort of ID-kaart aanvragen zonder vaste woonplaats of verblijfplaats

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? En wilt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Hiervoor kunt u ook terecht bij de grensgemeenten met een paspoortfunctie.