Kan ik in Nederland een paspoort aanvragen als ik in het buitenland woon?

Als u in het buitenland woont, kunt u uw reisdocument aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. U kunt uw reisdocument ook aanvragen in Nederland. U kunt daarvoor terecht bij een aantal grensgemeenten en bij de gemeentebalie op Schiphol.

Wachttijden grensgemeenten met paspoortfunctie

Kijk voor de actuele wachttijden voor een aanvraag paspoort of ID-kaart in grensgemeenten op Nederlandwereldwijd.nl.

Balie op Schiphol

Bij de balie van de gemeente Haarlemmermeer op de luchthaven Schiphol kunt u ook een reisdocument aanvragen. Ook hier moet u een afspraak maken. Een afspraak maakt u online via de paspoortbalie van de gemeente Haarlemmermeer.

Als het reisdocument klaar is, kunt u het op afspraak persoonlijk komen afhalen bij de gemeentebalie op Schiphol. U kunt het document ook laten bezorgen op uw verblijfadres in Nederland (alleen Nederlanders wonend in het buitenland). Of op uw huis- of werkadres (alleen inwoners Haarlemmermeer). Bezorging kan alleen in Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden.

Meer informatie over de aanvraag van een paspoort op Schiphol.

Aanvraag nieuw reisdocument en tarieven

De tarieven voor paspoorten en identiteitskaarten bij grensgemeenten zijn lager dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. Op de website van de gemeente kunt u vinden hoe u een afspraak maakt.

Documenten bij aanvraag paspoort of ID-kaart

Voor de aanvraag van een paspoort- of ID-kaart in het buitenland heeft u documenten nodig. Maak daarom eerst uw persoonlijke checklist op de website Nederland wereldwijd. Na het invullen van een persoonlijke vragenlijst krijgt u een overzicht van de papieren u nodig heeft. Ook ziet u onder het overzicht waar en hoe u een afspraak kunt maken voor de aanvraag. U kunt de checklist downloaden of printen en meenemen naar uw afspraak.

Paspoort of ID-kaart aanvragen zonder vaste woonplaats of verblijfplaats

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? En wilt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Hiervoor kunt u ook terecht bij de grensgemeenten met een paspoortfunctie.