Transparanter en persoonlijker pensioenstelsel

Vakbonden, werkgevers en het kabinet zijn het eens over de nieuwe regels voor ons pensioen. Het wordt straks duidelijker wat u aan premie inlegt en wat u aan vermogen opbouwt. En ook hoeveel uw pensioen later wordt. Ook is het pensioen straks beweeglijker. Het gaat eerder omhoog als het economisch goed gaat, en eerder omlaag als het economisch slechter gaat.

Pensioen beweegt mee met economie

Werkgevers en werknemers blijven samen geld opzij zetten voor pensioen. Een klein deel hiervan is straks reserve voor als het tegenzit. Het grootste deel is het gezamenlijke pensioengeld. Dat wordt belegd. Als het goed gaat met de economie dan groeit het verwachte pensioen. Ook gepensioneerden profiteren daarrvan. Maar pensioenen worden lager als het economisch slechter gaat. Het pensioen wordt dus beweeglijker. Als u dichter bij uw pensioen komt, wordt de beweeglijkheid kleiner. Dit zorgt ervoor dat het pensioen van gepensioneerden zo min mogelijk schommelt.

Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor u?

Afhankelijk van de wetsbehandeling in de Tweede en Eerste Kamer, gelden de regel vanaf 1 juli 2023. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog toestemming geven op het wetsvoorstel dat op 30 maart 2021 naar de Tweede Kamer is gestuurd. De regels gaan gelden voor alle pensioenen. Voor mensen halverwege hun loopbaan kan de overstap nadelig zijn. Daarom krijgen zij een compensatie. Of er komen voor hen andere afspraken.
Wat deze veranderingen voor u betekenen, kunt u vragen aan uw pensioenfonds of pensioenverzekeraar. U vindt deze in Mijnpensioenoverzicht.nl. Hiervoor moet u inloggen met DigiD.

De regels voor pensioenkortingen worden voor 2021 aangepast.