Hoe doe ik aangifte bij de politie?

U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. In heel uitzonderlijke en bedreigende gevallen kunt u anoniem aangifte doen.

Wie mag aangifte doen?

Iedereen mag bij de politie aangifte doen van een strafbaar feit. De politie is verplicht uw aangifte op te nemen. Doet een kind dat 12 jaar of jonger is aangifte? Dan neemt de politie altijd contact op met de ouders. Soms kan een kind zelf geen aangifte doen en doen zijn ouders dat.

Aangifte doen bij de politie

U kunt op verschillende manieren aangifte doen:

  • Via internet op Politie.nl.
  • Telefonisch via 0900 8844.
  • Op een politiebureau. U kunt zelf kiezen naar welk politiebureau u gaat. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken via 0900 - 8844. U hoeft dan niet te wachten.

Er zijn soms nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld bij u thuis. Welke manier het beste bij u past, hangt ook af van wat er is gebeurd. De politie helpt u bij het maken van een keuze. Meer informatie over aangifte doen leest u op Politie.nl.

Geen verdachte, toch aangifte

Ook als de politie geen verdachte kan vinden, heeft het zin om aangifte te doen. Dan weet de politie waar welke misdrijven plaatsvinden. Dan kan de politie daarop inspelen. Daarnaast kan het doen van aangifte nodig zijn voor uw verzekering. Een aangifte kan ook helpen bij een aanvraag bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Kopie van uw aangifte

U krijgt van de politie een kopie van uw aangifte of een bevestiging van uw aangifte. U kunt deze bevestiging krijgen in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Wilt u de bevestiging in een andere taal? Vraag dan om een tolk.

Politie bewaart uw aangifte

Soms komt er geen onderzoek. En soms stopt de politie het onderzoek zonder dat een verdachte is gepakt. De politie bewaart dan wel uw aangifte.

Anoniem aangifte doen

Soms kunt u bij de politie aangifte doen zonder dat uw adres in de aangifte staat. In heel uitzonderlijke en bedreigende gevallen kunt u anoniem aangifte doen.

U kunt wel anoniem melding maken van een misdrijf. Bel dan met de meldlijn van Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Meldingen kunnen wel helpen bij een onderzoek, maar er is altijd een aangifte nodig om iemand te kunnen veroordelen.

Slachtoffer in het buitenland en aangifte

Bent u slachtoffer van een strafbaar feit buiten de Europese Unie (EU)? Dan doet u in dat land aangifte.

Bent u slachtoffer van een strafbaar feit in een land dat lid is van de EU? Dan kunt u in dat land aangifte doen. Lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat u onderweg naar huis bent? Of gaat het om een ernstig strafbaar feit? Dan mag u ook in Nederland aangifte doen of in een ander land dat lid is van de EU.

Bent u in Nederland slachtoffer geworden van een strafbaar feit? En woont u niet in Nederland? Dan regelt de politie soms dat u het verhoor doet via de telefoon of een videogesprek. Vanuit het buitenland kunt u de politie in Nederland bereiken op 0031-343 57 8844.