Politie

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Hoe kan ik (anoniem) aangifte doen bij de politie?

U kunt telefonisch, op het politiebureau, via internet of via een 3D-loket aangifte doen bij de politie. In een aantal situaties kunt u anoniem aangifte doen. Of anoniem melding maken van een misdrijf.

Telefonisch aangifte doen

Om telefonisch aangifte te doen, belt u de politie op nummer 0900-8844. In de meeste gevallen wordt er een afspraak gemaakt om uw aangifte telefonisch op te nemen.

Aangifte doen op het politiebureau

Wilt u aangifte doen op het politiebureau, bel dan eerst met nummer 0900-8844 om een afspraak te maken. U hoort dan waar het dichtstbijzijnde politiebureau in uw omgeving is en u weet zeker dat u zonder wachttijd terecht kunt.

U kunt aangifte doen bij elk politiebureau in Nederland. Het maakt niet in welke plaats het strafbare feit is gepleegd. U moet wel altijd aangifte doen in het land waar het strafbare feit plaatsvond.

Online aangifte doen

U kunt soms via internet aangifte doen bij de politie. Dit kan alleen bij kleine misdrijven waarbij de dader niet bekend is, maar waarbij wel een proces-verbaal nodig is. U kunt bijvoorbeeld internetaangifte doen van:

  • diefstal van een (brom)fiets;
  • vernieling;
  • winkeldiefstal.

Aangifte doen via een 3D-loket

Bij een aantal politiebrueaus en gemeentehuizen kunt u aangifte doen via een 3D-aangifteloket. U heeft dan direct contact met een politiemedewerker via een televisiescherm. Voor aangifte via een 3D-loket kunt u een afspraak maken via nummer 0900-8844. U kiest zelf in welke plaats u de aangifte wilt doen. Op Politie.nl vindt u een overzicht met de plaatsen met een 3D-aangifteloket.

Bij u thuis aangifte doen

U kunt in sommige gevallen aangifte doen bij u thuis. Bijvoorbeeld als het voor u erg belangrijk is dat de politie beschikbaar is in een veilige, eigen omgeving. Of als u om fysieke of psychische redenen niet van huis kunt. Na een woninginbraak neemt de politie bijvoorbeeld bij voorkeur de aangifte op de locatie op. Zij kan dan direct sporenonderzoek doen. Politieagenten beschikken steeds meer over technische hulpmiddelen. Hierdoor wordt het opnemen van aangiftes op door slachtoffers gewenste locaties eenvoudiger.

Anoniem aangifte doen

In principe worden uw persoonsgegevens bij de aangifte altijd in het proces-verbaal van aangifte opgenomen. Zo’n proces-verbaal wordt bij een rechtszaak openbaar. In sommige gevallen is het wenselijk om uw identiteit geheim te houden. Uw persoonsgegevens worden dan gedeeltelijk of niet in het proces-verbaal vermeld.

Zo kunt u in sommige gevallen kiezen voor het opgeven van een briefadres. Uw woonadres wordt dan niet vermeld in het proces-verbaal. In uitzonderlijke gevallen kunt u kiezen voor aangifte onder nummer. Bijvoorbeeld als u na de aangifte vreest voor uw persoonlijke veiligheid of de veiligheid van uw familie. Uw persoonsgegevens worden dan vervangen door een nummer. De politie kan u hierover meer informatie geven.

Anoniem een misdrijf melden

U kunt ook anoniem een misdrijf melden. U belt dan met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Let op: meldingen kunnen wel helpen bij een onderzoek, maar er is altijd een (ondertekende) aangifte nodig om iemand te kunnen veroordelen. Uw telefoontje blijft echt anoniem omdat in de telefooncentrale van de meldlijn geen nummerweergave mogelijk is. Ook bewaart de meldlijn het telefoongesprek niet op tape.

De meldlijn is niet bedoeld voor:

  • Spoedeisende situaties. Bel dan het alarmnummer 112.
  • Algemene vragen aan de politie. Bel dan het landelijk telefoonnummer van de politie: 0900-8844.
  • Aangifte doen. Dat kan op het politiebureau, via internet of telefonisch.
  • Meldingen van overlast. Bel dan het landelijk telefoonnummer van de politie: 0900-8844.

Informatie over uw aangifte

Heeft u aangifte gedaan van woninginbraak, straatroof, overval of (dreiging met) geweld? Dan neemt de politie binnen 2 weken contact met u op om te vertellen hoe het onderzoek ervoor staat.

Voor zedendelicten en levensdelicten schakelt de politie een familierechercheur in. Deze houdt u tijdens het opsporingsonderzoek persoonlijk op de hoogte van ontwikkelingen in uw zaak.

Uw aangifte online volgen

Op Mijn Politie kunt u zien hoe het ervoor staat met uw aangifte. Hier vindt u alleen informatie over aangiftes van diefstal, vernieling en internetoplichting die gedaan zijn vanaf 1 juli 2016. U kunt onder andere zien of de politie een onderzoek is gestart of dat er iemand is aangehouden. Om in te loggen op Mijn Politie heeft u DigiD nodig.

De Rijksoverheid. Voor Nederland