Wat gebeurt er in de Ridderzaal op Prinsjesdag?

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag de Troonrede uit in de Ridderzaal. In Ridderzaal zijn dan leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en andere genodigden aanwezig.

Aankomst op het Binnenhof

Nadat de Glazen Koets is aangekomen op het Binnenhof, zet de muziekkapel het Wilhelmus in. De leden van het Koninklijk Huis groeten dan het vaandel van het krijgsmachtonderdeel dat bij de Ridderzaal staat opgesteld. De Commissie van in- en uitgeleide ontvangt de leden van het Koninklijk Huis bij de ingang van de Ridderzaal. Deze begeleidt de leden van het Koninklijk Huis naar hun plek in de Ridderzaal. 

Uitspreken van de Troonrede

De voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer kondigt de komst van de Koning aan. Alle aanwezigen krijgen hiermee het teken om op te staan. De Koning neemt vervolgens plaats op de troon en spreekt de Troonrede uit.

Na de laatste woorden van de Koning roept de voorzitter: "Leve de Koning!" De aanwezige gasten roepen vervolgens: "Hoera! Hoera! Hoera!"

Hiermee komt er een einde aan de vergadering. De commissie van in- en uitgeleide begeleidt de leden van het Koninklijk Huis naar een zijkamer van de Ridderzaal. Dit is de Koninginnenkamer. Daarna keert de Koninklijke stoet terug naar Paleis Noordeinde waar zij op het balkon verschijnen.

Wie zit waar?

Bij de Troonrede zijn leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en andere genodigden aanwezig. Zij zitten in de Ridderzaal volgens een vaste indeling. Kijk op 'Wie zit waar in de Ridderzaal' voor de indeling in de Ridderzaal.

Meer informatie over de Ridderzaal en de ceremonie in de Ridderzaal vindt u op de website van het Koninklijk Huis.