Ceremonie Prinsjesdag

Op de 3e dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit is een belangrijke ceremoniële dag voor de regering en het parlement. Met veel tradities zoals de Troonrede in de Ridderzaal, het koffertje en de hoedjes van de vrouwen. Vanwege restauratie vervangt de Glazen Koets enkele jaren de Gouden Koets.

Troonrede

In de Troonrede maakt de Koning de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar bekend. Lees hier de volledige tekst van de Troonrede van 2016

Foto's Prinsjesdag 2016

Bekijk de foto's van Prinsjesdag 2016. Onder de voorbereidingen voor Prinsjesdag, het voorlezen van de Troonrede, de overhandiging van het koffertje aan de Tweede Kamer en de rijtoer van de Glazen Koets.

Programma Prinsjesdag

Prinsjesdag bestaat uit verschillende onderdelen die volgens een vast programma verlopen. Kijk in het programma van Prinsjesdag voor een overzicht van de activiteiten en tijdstippen.

Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

Wilt u weten wat er allemaal op de 3e dinsdag in september gebeurt? Bekijk de animatie Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

Ceremonie in de Ridderzaal

Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit in de Ridderzaal. Na zijn laatste woorden roept de voorzitter "Leve de Koning!". Lees meer over de ceremonie in de Ridderzaal.