Wat betekent Prinsjesdag 2019 voor u? Thema: Lerarentekort

Video waarin een basisschooldirecteur en een zij-instromer vertellen over hun ervaringen met het zij-instroomtraject in het onderwijs. 

Wat betekent Prinsjesdag 2019 voor u? Thema: Lerarentekort

(Beeldtitel: Lerarentekort. Annelies Buurmeijer:)

RUSTIGE MUZIEK

ANNELIES BUURMEIJER (Directeur, basisschool Mobiel): We hadden vorig jaar een vacature voor een groep 8-leerkracht en daar hebben we welgeteld één reactie op gekregen van iemand die twee dagen kan werken.
Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat kinderen hier op school zo goed mogelijk onderwijs krijgen en zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
HERLINDE VAN HOUTEN (Zij-instromer, basischool Mobiel): Er is natuurlijk een heel groot lerarentekort en om dat eigenlijk op zo'n korte termijn op te lossen is het zij-instroomtraject ideaal.
Het zij-instroomtraject is een traject van twee jaar en dan sta je eigenlijk al direct voor de klas en daarnaast volg je dan in twee jaar de studie tot leerkracht.
Zij-instromers zijn heel belangrijk voor Nederland.
Ten eerste om het lerarentekort aan te vullen en ten tweede is het ook heel mooi als mensen vanuit een ander vakgebied de school inkomen.
Zij brengen weer andere ervaringen mee en ja, dat is echt wel een verrijking voor school.
Het liefst heb je zeker in de eerste periode een extra leerkracht ernaast.
Dat vergt wel wat extra investering van een school.

(Beeldtekst: In 2020 geeft het kabinet € 39,1 miljard uit aan Onderwijs, cultuur en wetenschap. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Ministerie van Financiën. Beeldtekst: Overheidsfinanciën. Van ons allemaal, voor ons allemaal.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG