Minister Hoekstra in gesprek over de Miljoenennota

Minister Hoekstra in gesprek over de Miljoenennota

Kunnen jullie allebei nog een heel klein stukje aanschuiven? - Zeker.

Kan ik beginnen?

Vind je het spannend?
- Ja, wel een klein beetje. Ik heb nog nooit echt een interview gegeven. 

Als het niet goed gaat, mag je altijd opnieuw beginnen. 

Vraag: Wat maakt het werk als minister van Financiën zo leuk? 

Nou, eigenlijk twee dingen: op de eerste plaats, dat het heel verschillend is, elke dag opnieuw. Dus het gaat over de schatkist. Maar het gaat ook over Europa. En het gaat over het financiële stelsel. Het gaat over heel veel verschillende dingen. En het tweede is dat wat we doen uiteindelijk natuurlijk ook echt...je hoopt dan ook het verschil te kunnen maken en het goede te kunnen doen voor het land. En dat vind ik zelf veel voldoening schenken.

Vraag: U moet natuurlijk het geld verdelen over verschillende ministeries en verschillende sectoren. In hoeverre heeft u daar eigenlijk zelf invloed op? Op wie welke hoeveelheid krijgt?

In Nederland is uiteindelijk niemand de baas. Dus je doet alles uiteindelijk in overleg. Een beetje geven, een beetje nemen, veel verschillende betrokkenen. En zo gaat zo'n besluitvormingsproces over Prinsjesdag eigenlijk ook. En natuurlijk heb ik als minister van Financiën daar ook een belangrijke verantwoordelijkheid in. Maar het is niet zo dat ik dat allemaal in mijn eentje kan beslissen. En gelukkig maar. 

Vraag: Maar bent u het er dan ook altijd mee eens hoe het geld wordt verdeeld? 

Nou, ik ben het er altijd voldoende mee eens om ook mijn handtekening er onder te kunnen zetten. Maar eerlijk is eerlijk, als je helemaal alleen op de wereld zou zijn, helemaal alleen zelf zou moeten bepalen, en nogmaals gelukkig is dat niet zo, dan zou je je natuurlijk altijd een paar dingen misschien maar net anders doen. Maar dat geldt uiteindelijk voor iedereen in de politiek. Want je bent allemaal onderdeel van een kabinet. Je bent allemaal onderdeel van van een politieke partij. Dus dit land leeft ook bij het sluiten van compromissen. En dat geldt hierbij ook. Net als met de familie aan de keukentafel, met vrienden en vriendinnen. Het is geven en nemen. 

Vraag: Ik vraag me ook eigenlijk af: Hoe kan het dat elk jaar die Miljoenennota al uitlekt voor Prinsjesdag? 

Ja, dat is een goeie vraag. Daar trekken wij ons op het ministerie ook wel eens onze wenkbrauwen over op. Maar het kan omdat er uiteindelijk een heleboel mensen zijn zijn die dat ding hebben. Journalisten, die jagen daar natuurlijk ook actief op. Die willen graag de primeur hebben.