In beeld: Regio Deal Achterhoek

Op woensdag 6 maart ging minister Schouten langs bij het bedrijf Kramp in Varsseveld, een groothandel in artikelen voor de landbouw. Het bezoek stond in het teken van de toekomst en de arbeidsmarkt van de Achterhoek.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van LNV

Bij Kramp hoorde minister Schouten hoe het bedrijf omgaat met het tekort aan werknemers in de regio. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld werkervaringsplekken aan. Gerben Peet is innovatiemanager van Kramp, een bedrijf met meer dan 500 medewerkers in Varsseveld. 'Kramp is in 1951 gestart als eenmanszaak. Het hoofdkantoor staat nog steeds in Varsseveld, maar we zijn flink gegroeid. We hebben nu 3.200 medewerkers in 26 landen. We bedienen onder meer de agrarische markt, met onderdelen voor tractoren en andere landbouwmachines voor dealers en boeren', vertelt Peet.

Door te zoeken naar technische vernieuwingen probeert Kramp te helpen bij het duurzaam maken van de landbouw. 'We bekijken wat techniek kan betekenen voor duurzaamheid. Met sensoren kunnen we 90% minder schadelijke stoffen gebruiken in de landbouw. We hebben hiervoor specialisten in dienst die deze technische vernieuwingen goed in de gaten houden. Als het mogelijk is, willen we de wereld beter achterlaten.'

De Regio Deal kan volgens Peet veel betekenen voor de Achterhoek. 'Kramp is inmiddels een Europese speler, maar we voelen ons nog altijd een Achterhoeks bedrijf. De Regio Deal kan een belangrijke motor zijn voor de regio, vooral voor de leefbaarheid en bereikbaarheid.'

Sterk en vernieuwend

De Achterhoek is een sterke en vernieuwende regio. Er zijn veel ‘maakbedrijven’ en een groeiende sector zorg en welzijn. Toch krimpt de (beroeps-)bevolking in dit gebied. Hierdoor ontstaat onder meer een tekort aan werknemers. Ook zal het woningaanbod van nu in de toekomst niet meer passen bij wat de inwoners nodig hebben. Het kabinet reserveert €20 miljoen om samen met de regio aan de slag te gaan met deze uitdagingen.