Regio Deal Foodvalley

De regio Foodvalley heeft veel kennis over duurzame manieren van voedsel produceren. De regio heeft 2 universiteiten. Er wordt  gewerkt aan nieuwe ideeën voor voeding en gezondheid, voor de consument en voor de ondernemer. Hoe kunnen we het aantrekkelijk maken voor een bedrijf om duurzaam voedsel te produceren, dat rekening houdt met een goede leefomgeving voor mens en dier? Hoe zorg je dat gezond eten aantrekkelijk en betaalbaar is, zodat het door iedereen wordt gebruikt? Het kabinet reserveert €20 miljoen om samen met de regio aan de slag te gaan met deze vragen.

Regio Deal in beeld

Minister Schouten ging op maandag 18 februari bij een biologische kippenboerderij langs. Dit bezoek was onderdeel van een bezoek aan de regio Foodvalley met als onderwerp duurzame voedselproductie.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van LNV

Martijn van Veldhuizen runt sinds 2010 in het Gelderse Lunteren, bij Ede, een biologische legkippenboerderij met ongeveer  13.000 kippen. “We zijn een klein familiebedrijf en doen alles zo veel mogelijk zelf. Kleinschaligheid is onze kracht”, vertelde Martijn.

In de regio Foodvalley wordt gewerkt aan een nieuwe manier van voedsel produceren. Het  moet duurzaam zijn, met een goede leefomgeving voor mens en dier. Het is  ook belangrijk dat voedselproducenten een goed inkomen houden. De kippenboerderij van Martijn van Veldhuizen is 100% biologisch: “Daar houden we rekening mee qua voer. We maken  gebruik van biologisch voer dat geproduceerd is zonder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. Kleinschaligheid is onze kracht, maar ik moet wel een boterham kunnen verdienen. Daarom proberen we de kostprijs laag te houden door zo veel mogelijk zelf te doen. Ook werk ik fulltime als verkoper/adviseur bij een mengvoerbedrijf.”

Van Veldhuizen steekt veel tijd en energie in zijn boerderij, waar zijn grootouders vroeger varkens hielden. “Ik ben er zeven dagen per week mee in de weer. Doordeweeks werk ik zo’n twee tot drie uur op het bedrijf, net als mijn vrouw. In het weekend proberen we de schade in te halen. We zijn bezig met de verzorging van de kippen, het voeren en verwijderen van mest. Het rapen van de eieren doen we ook zelf. Eén kip legt jaarlijks zo’n 300 eieren. Bovendien houden we de gezondheid van de dieren nauwlettend in de gaten. We moeten dus hard werken om een gezond en levensvatbaar bedrijf op te bouwen, met een toekomst voor onze kinderen. Gelukkig staat het bedrijf er nu goed voor.”