Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies België

Laatst gewijzigd op: 25-03-2016 | Nog steeds geldig op: 28-03-2017

Belgische autoriteiten handhaven de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Blijf alert en volg de instructies van de Belgische autoriteiten op.


Kaart bij reisadvies België
Download 'Kaart bij reisadvies België' (PDF, 1,1 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Brussel (België), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 22 maart 2016 zijn er aanslagen gepleegd op de luchthaven Zaventem en in een metrostel tussen de metrostations Schuman en Maalbeek in Brussel. Hierbij zijn ruim 30 doden en meer dan 250 gewonden gevallen. De veiligheidsmaatregelen blijven aangescherpt. Ook blijven de verscherpte grenscontroles gehandhaafd. De Belgische autoriteiten hebben het dreigingsniveau teruggebracht naar het een na hoogste niveau.

Blijf alert en op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Volg de instructies van de autoriteiten op. Wees voorzichtig op drukke plaatsen en in het openbaar vervoer en zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Voor meer informatie kunt u bellen met het 24/7 contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken +31 247 247 247.

U kunt ook de website raadplegen van het Crisiscentrum België of bellen met het Crisiscentrum België +32 781 517 71. Bent u in België? Bel dan het informatienummer 1771. Volg ook het Twitterkanaal van de Belgische autoriteiten @CrisisCenterBE.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Wees alert in heel het land.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in België op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Brussel

Voor meer informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Brussel.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Terrorisme

De Belgische autoriteiten hebben dreigingsniveau teruggebracht naar het een na hoogste niveau. Het risico op aanslagen blijft bestaan.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland