Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Duitsland

Laatst gewijzigd op: 21-12-2016 | Nog steeds geldig op: 24-03-2017

De Duitse autoriteiten kunnen verscherpte veiligheidsmaatregelen nemen. Blijf alert en volg de instructie van de lokale autoriteiten op.


Kaartje bij reisadvies Duitsland.
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,6 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Berlijn, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies.U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

  •     de app voor Android;
  •     de app voor iPhone en iPad.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Duitsland op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Voor meer informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Terrorisme

In 2016 waren er een aantal geweldsincidenten in Duitsland. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals bijvoorbeeld kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen  verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden doorgevoerd. Blijf alert en volg de instructie van de lokale autoriteiten op.

  • Op 19 december 2016 vond een aanslag plaats op een kerstmarkt in Berlijn. Hierbij kwamen 12 mensen om het leven en raakten 48 mensen gewond.
  • Op 24 juli 2016 was er een zelfmoordaanslag in Ansbach, Zuid-Duitsland. Hierbij raakten 12 mensen gewond.
  • Op 22 juli 2016 was er een schietincident in het Olympia winkelcentrum te München. Hierbij kwamen 9 mensen om het leven en raakten 35 mensen gewond.

     

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Duitsland bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland