Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Egypte

Laatst gewijzigd op: 23-02-2016 | Nog steeds geldig op: 21-10-2016

De veiligheidsrisico’s in Zuid-Sinaï zijn toegenomen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar Zuid-Sinaï. Uitzondering is Sharm el Sheikh. Reizen naar de resorts in Sharm el Sheikh is mogelijk.


Kaartje bij reisadvies Egypte.
Download 'Kaart bij reisadvies Egypte' (PDF, 390 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Caïro, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De veiligheidsrisico’s in Zuid-Sinaï zijn toegenomen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar Zuid-Sinaï. Uitzondering is de plaats Sharm el Sheikh. U kunt wel reizen naar de vakantieresorts in Sharm el Sheikh, maar houd ook daar rekening met veiligheidsrisico’s.

Vliegvelden

Er zijn aanwijzingen dat de beveiliging van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Voor andere vliegvelden in Egypte zijn deze concrete aanwijzingen er niet. Maar in heel het land is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Daarom adviseert het ministerie uit voorzorg om alleen van en naar Egyptische luchthavens te vliegen als uw luchtvaartmaatschappij extra veiligheidsmaatregelen neemt. Die maatregelen gelden vooral voor de bagage van passagiers. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in Egypte.

Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij of touroperator en volg het reisadvies.

Kans op onrust, geweld en aanslagen in het gehele land

In het hele land geldt nog steeds een verhoogde kans op politieke onrust en gewelddadige acties. En een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op buitenlanders en buitenlandse doelen. Beperk uw aanwezigheid bij overheidsgebouwen. Vooral die van de veiligheidsdiensten. Vermijd zo mogelijk publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen. Wees alert en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Het aantal (gewelds)incidenten neemt de laatste tijd toe. Ook in gebieden die voorheen relatief veilig waren.

 • Op 29 maart 2016 werd een Egypt Air vliegtuig gekaapt dat onderweg was van Alexandrië naar Caïro. De kaping werd zonder geweld op het Cypriotische vliegveld Larnaca beëindigd.
 • Op 3 februari 2016 is een Italiaanse student dood in een greppel gevonden. Het lichaam vertoonde tekenen van marteling.
 • Op 8 januari 2016 heeft in het Bella Vista hotel in Hurghada een incident plaatsgevonden. Er zijn toeristen gewond geraakt.

 • Op 7 januari 2016 hebben gewapende mannen vlakbij de piramides van Gizeh in Caïro een bus met toeristen beschoten. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen.

 • Op 31 oktober 2015 is een vlucht van Sharm-el-Sheikh naar St Petersburg neergestort in Noord-Sinaï. De Egyptische en Russische autoriteiten zijn een onderzoek gestart.
 • Op 13 september 2015 heeft een Egyptische militaire helikopter in de Westelijke woestijn nabij de Bahariya oase per vergissing een aantal voertuigen met een groep Mexicaanse toeristen en hun gidsen beschoten. Daarbij vielen 12 doden en meerdere gewonden.
 • Op 22 juli 2015 is een Kroatische burger die op weg was van de Westelijke woestijn naar Caïro ontvoerd en vermoord.
 • Op 11 juli 2015 vond er een bomaanslag naast het Italiaanse consulaat in Cairo plaats. Daarbij werd 1 persoon gedood.

Zie ook ‘Terrorisme’.

Bent u van plan naar Egypte te reizen? Informeer naar de laatste ontwikkelingen. Volg de berichten in de media.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Onrust in Egypte

Door inzet van politie en leger en nieuwe wetgeving is het aantal stakingen en demonstraties afgenomen. Toch blijft het risico bestaan van sociale onrust. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

Seksueel geweld toegenomen

Het seksueel geweld neemt toe. Ook westerse vrouwen zijn daarvan slachtoffer geworden.

Publieke meningen zijn fel

In Egypte kan men soms heftig op het laatste nieuws reageren. Bijvoorbeeld als er iets wordt gezegd dat moslims kwetsend vinden. Er is steeds meer een negatieve houding tegenover buitenlanders.

Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen

Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Er worden ook (vuur)wapens gebruikt. Veiligheidstroepen van de regering kunnen hard optreden. Soms gebruiken ze traangas dat zeer agressief is en ernstige bijwerkingen kan hebben. Het gas kan ook doordringen in metrostations onder de grond. Mijd demonstraties. Volg de aanwijzingen van het leger en de politie altijd strikt op.

Veiligheidsmaatregelen van Egyptische overheid

Soms neemt de Egyptische overheid onverwacht veiligheidsmaatregelen. Tijdens de reis kunt u regelmatig door de Egyptische overheid gecontroleerd worden. Zorg ervoor dat u altijd uw legitimatie bij de hand heeft.

Ambassade kan niet overal tijdig hulp verlenen

De Nederlandse ambassade kan niet op alle plaatsen in Egypte tijdig consulaire hulp verlenen.

Maak geen foto’s van demonstraties of strategische plekken

Maak geen foto’s of filmpjes van:

 • demonstraties;
 • gebouwen en terreinen van de overheid;
 • militaire objecten, bijvoorbeeld gebouwen, kazernes en terreinen;
 • plekken die strategisch belangrijk zijn, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het Suezkanaal.

Maakt u toch opnamen? Dan kunt u gearresteerd worden en/of het land uitgezet worden.

Verkeershinder in Caïro

In Caïro kan zeer veel verkeershinder ontstaan. Daardoor kan het zeer moeilijk zijn om een bestemming te bereiken. Ook het vliegveld. Houd daar rekening mee bij aankomende of vertrekkende vluchten. Het (trein)verkeer in Egypte is niet veilig. Het aantal verkeersdoden is erg groot. 

Regels voor veiligheid en gevaarlijke sporten zijn anders dan in Nederland

Regels en voorzieningen voor veiligheid kunnen afwijken van die in Nederland. De voorschriften worden ook niet altijd nageleefd. Hou daar bij uw activiteiten rekening mee. Bijvoorbeeld als u een waterscooter of motorfiets met 4 wielen (quad) huurt. Of als u gaat duiken of een vlucht maakt met een luchtballon. In het verleden zijn daarbij toeristen omgekomen. Gaat u dit soort activiteiten ondernemen? Ga dan eerst na of een bedrijf of organisatie erkend is en als goed bekend staat.

Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd in Egypte. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 122 (politie), 123 (ambulance), 180 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Caïro

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Caïro.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Luchtruim boven de Sinaï onveilig

Het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de Sinaï heeft te maken met een terroristische dreiging. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Reis niet naar Noord-Sinaï

De veiligheidssituatie in Noord-Sinaï (ten noorden van Suez-Taba, inclusief de weg en de stad Taba) verslechtert. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoge dreiging van terroristische aanslagen. Het leger probeert opnieuw controle te krijgen over het gebied. Toch heeft het leger niet kunnen voorkomen dat grensposten, legereenheden en overheidsgebouwen zijn aangevallen.

Reis niet naar het grensgebied met Libië

Reis niet naar het grensgebied met Libië, inclusief de Siwa-oase. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk vanwege de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Reizen naar Caïro, Alexandrië, de Nijldelta en overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Caïro, Alexandrië, de Nijldelta en overige gebieden. Zie ook de overige rubrieken van dit reisadvies. Wees voorzichtig bij verplaatsingen over land en blijf alert op de laatste ontwikkelingen.

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar Zuid-Sinaï

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar Zuid-Sinaï. Uitzondering is de plaats Sharm el Sheikh. Reizen naar de resorts in Sharm el Sheik is mogelijk, maar houd ook daar rekening met veiligheidsrisico’s. Zie ‘reizen naar toeristische gebieden’.

De veiligheidsrisico’s in Zuid-Sinaï zijn toegenomen. Ook in Zuid-Sinaï is er een verhoogd risico op aanslagen, ook op buitenlanders. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Tref dan goede veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die de omgeving goed kennen.

Reizen naar toeristische gebieden

Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar de volgende toeristische plaatsen en gebieden:

 • de hotelresorts aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Golf van Suez;
 • de hotelresorts in Sharm el Sheikh;
 • de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel. Inclusief cruises.

Zie voor de veiligheidsrisico's de overige rubrieken van dit reisadvies. Wees alert als u deze bestemmingen bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. Blijf zoveel mogelijk in de resorts, gezien de veiligheidssituatie en de dreiging van terroristische aanslagen.

Reizen naar de overige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden van Egypte. Er is daar kans op politieke onrust, geweld en aanslagen.

Naar boven

Criminaliteit

De criminaliteit is toegenomen in de afgelopen jaren. Vooral in de grote steden en drukke badplaatsen.

Omdat er nu minder reizigers naar Egypte gaan, wordt er minder geld verdiend in de toeristenindustrie. Bezoekers worden daarom vaak opdringerig aangesproken. Vooral door personen die in de toeristenindustrie werken. De kans op criminaliteit (roofovervallen) en ongewenste intimiteiten is groter geworden. Conflicten tussen toeristen en taxichauffeurs komen regelmatig voor, bijvoorbeeld over de prijs van de rit.

Naar boven

Terrorisme

In Egypte zijn meerdere terroristische groepen actief. Er worden regelmatig aanslagen gepleegd, ook op buitenlanders en buitenlandse doelen. Beperk uw aanwezigheid bij overheidsgebouwen. Vooral die van veiligheidsdiensten. Vermijd zo mogelijk publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen.

Het aantal terroristische aanslagen neemt de laatste tijd toe.

 • Op 29 maart 2016 werd een Egypt Air vliegtuig gekaapt dat onderweg was van Alexandrië naar Caïro. De kaping werd zonder geweld op het Cypriotische vliegveld Larnaca beëindigd.
 • Op 8 januari 2016 heeft in het Bella Vista hotel in Hurghada een incident plaatsgevonden. Er zijn toeristen gewond geraakt.
 • Op 7 januari 2016 hebben gewapende mannen vlakbij de piramides van Gizeh in Caïro een bus met toeristen beschoten. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen.
 • Op 31 oktober 2015 is een vlucht van Sharm-el-Sheikh naar St Petersburg neergestort in Noord-Sinaï.
 • Op 22 juli 2015 is een Kroatische burger die op weg was van de Westelijke woestijn naar Cairo ontvoerd en vermoord. 
 • Op 11 juli 2015 vond er een bomaanslag naast het Italiaanse consulaat in Cairo plaats. Daarbij werd 1 persoon gedood;
 • Op 29 juni 2015 kwam de Egyptische openbaar aanklager in Caïro om het leven door een autobom. De dag daarna kwamen 9 Moslimbroeders om het leven tijdens een politieactie.

Luchtruim boven de Sinaï onveilig

Het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de Sinaï heeft te maken met een terroristische dreiging. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Vliegvelden

Er zijn aanwijzingen dat de beveiliging van het vliegveld van Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Voor andere vliegvelden in Egypte zijn deze concrete aanwijzingen er niet. Maar in heel het land is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Daarom adviseert het ministerie uit voorzorg om alleen van en naar Egyptische luchthavens te vliegen als uw luchtvaartmaatschappij extra veiligheidsmaatregelen neemt. Die maatregelen gelden vooral voor de bagage van passagiers. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en touroperators nemen extra veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in Egypte.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Egypte in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Vrouwen kunnen in de toeristenplaatsen in Egypte het slachtoffer worden van ‘Bezness’ (liefdesfraude). Daarbij zijn mannen er op uit een relatie aan te gaan met een buitenlandse vrouw. Het enige doel is om haar zoveel mogelijk geld afhandig te maken. De daders van Bezness zijn strafbaar. Ingaan op de pogingen kan ernstige financiële en traumatische gevolgen hebben.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland