Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Ghana

Laatst gewijzigd op: 17-01-2017 | Nog steeds geldig op: 21-02-2017

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.


Kaartje bij reisadvies Ghana.
Download 'Kaart bij reisadvies Ghana' (PDF, 201 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Accra, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

De wegen in Ghana zijn slecht verlicht. Reis daarom niet na zonsondergang.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 191 (politie), 193 (ambulance) of 192 (brandweer). Deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord.

Nederlandse ambassade in Accra

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Accra.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Ghana. Wees alert op kleine criminaliteit. Berovingen komen soms voor. 

Noordoosten

In het noordoosten van Ghana is soms onrust en geweld. Dit komt door conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen over leiderschap en land. Reist u naar dit gebied? Wees op uw hoede. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg het plaatselijke nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Naar boven

Criminaliteit

Wees alert op het risico van berovingen, gewapende overvallen en seksueel geweld in Ghana. De kans daarop is het grootst na zonsondergang. Op de autowegen komen soms gewapende overvallen voor. Zoals op de ‘Tema Highway’ net buiten de hoofdstad Accra. Het is daarom beter niet te reizen na zonsondergang. Heeft u geen andere mogelijkheid dan in de avond te reizen? Stop dan niet op de wegen.

Love scams

U hebt kans in aanraking te komen met ‘love scams’. Op contactsites en contactapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor LGBT-reizigers (lesbian, gay, bisexual, transgender) komt daarbij het risico van afpersing, soms met betrokkenheid van de politie.

Afpersers

Afpersers proberen soms misbruik te maken van mensen die het land niet goed kennen. Neem direct contact op met de ambassade als u hiermee in aanraking komt.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Ghana bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet verboden in Ghana. Er zijn geen vervolgingen bekend van homoseksuelen. Wel is Ghana een diep religieus land en zijn er veel mensen die intolerant zijn. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Geen foto’s

Maak geen foto’s van mensen in uniform, vliegvelden, militaire objecten of bruggen. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dan toch doet.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Ghana heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Ghana in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Ghanezen zijn vriendelijk en hulpvaardig voor buitenlanders, maar wees wel voorzichtig met wie u op pad gaat. Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland