Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Indonesië

Laatst gewijzigd op: 16-12-2016 | Nog steeds geldig op: 20-02-2017

Op 7 december 2016 werd Aceh getroffen door een zware aardbeving. De situatie in Aceh is inmiddels verbeterd. De passage “reis alleen als het noodzakelijk is naar en in Aceh” is verwijderd.


Kaart bij reisadvies Indonesië
Download 'Kaart bij reisadvies Indonesië' (PDF, 1,4 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Jakarta, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via het reisadvies, maar ook via de media. Meer regionale informatie is beschikbaar via de Engelstalige website van het Singaporees Meteorologisch Instituut.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Scheepvaart

Het bootvervoer naar en tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn. Vooral tijdens de regentijd maar ook daarbuiten. Oorzaken zijn plotseling opkomende slechte weersomstandigheden, de kwaliteit van de boten en de beperkte navigatiemiddelen die worden gebruikt.

Lokaal gestookte arak

Drink geen lokaal gestookte arak in Indonesië. Lokaal gestookte arak is een illegale en met methanol aangelengde rijstwijn. Er zijn al tientallen doden gevallen door het drinken van lokaal gestookte arak.

Verkeersveiligheid

In vergelijking met Nederland is het wegverkeer chaotisch in Indonesië. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Ook kunnen de wegen de vaak grote hoeveelheid auto’s niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 118 (ambulance), 113 (brandweer) (112 vanaf mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in Jakarta

Voor meer informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Jakarta.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

De ambassade volgt de ontwikkelingen in Indonesië op de voet. Ook publiceert de ambassade een digitale nieuwsbrief met adviezen (‘Ambassade Bulletin’) voor reizigers en de Nederlanders in Indonesië.

Naar boven

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar:

  • Puncak Jaya in de provincie Papua;
  • Timika in de provincie Papua.

Sinds september 2011 is het onrustig in de provincie Papua. Op verschillende plaatsen vonden ernstige ongeregeldheden plaats, waarbij doden vielen. Wees ook voorzichtig in de overige delen van Papua.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Indonesië. Wees extra voorzichtig in de volgende gebieden:

  • Centraal-Sulawesi, vooral in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso. In dit gebied komt al jaren geweld voor. De situatie blijft gespannen;
  • Aceh, vooral buiten Banda Aceh in afgelegen gebieden. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen;
  • Noord-Molukken, Molukken en Ambon. In dit gebied bestaat het risico op plots oplaaiende ongeregeldheden. Informeer voordat u naar een van deze gebieden reist naar de veiligheidssituatie.

Naar boven

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.

Op 14  januari 2016 vond in het centrum van Jakarta in de buurt van het Sari Pan Pacific Hotel en Sarinah Plaza op Jalan Sudirman Thamrin een bomaanslag plaats.

Let in heel Indonesië op bij druk bezochte plekken, volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte door dit reisadvies, de website van de Nederlandse ambassade in Jakarta en de media.

Wees u bewust van het verhoogde risico. Vooral op plaatsen waar veel mensen komen.

Zoals bij sport- en muziekevenementen, vliegvelden, grote internationale hotels, winkelcentra, etc. De Indonesische veiligheidsinstanties voeren regelmatig acties uit om van terrorisme verdachte personen aan te houden. Dit gaat met de nodige publiciteit gepaard.

In het verleden vonden diverse aanslagen plaats in Indonesië:

  • In 2002 en 2005 op Bali;
  • In 2003 op het Marriott Hotel in Jakarta;
  • In 2004 op de Australische ambassade in Jakarta;
  • In 2009 op het Ritz Carlton en Marriott Hotel
  • In januari 2016 in het centrum van Jakarta.

De Indonesische veiligheidsautoriteiten zijn effectief in het bestrijden van de terroristische dreigingen. Maar er blijft een verhoogd risico op terroristische activiteiten bestaan.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Indonesië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. In sommige delen van het land gelden strenge islamitische wetten. Als u zich aan deze wetten houdt, ondervindt u weinig problemen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Indonesië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

In gebieden waar islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld. in Aceh, is homoseksualiteit strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Drugs

In heel Indonesië is het in bezit hebben van drugs strafbaar

Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Indonesië veel zwaarder is dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Indonesische gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit.

De rechter in Indonesië kan voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf opleggen.

Fotografie

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is verboden.  

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om (malaria en andere) infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Natuurgeweld

Aardbevingen

In Indonesië kunnen aardbevingen voorkomen. Informeer naar de situatie voordat u reist naar een door een aardbeving getroffen gebied.

Tropische cyclonen

Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Overstromingen in regenseizoen

Het regenseizoen duurt van december tot en met april. Maar ook buiten deze periode komen regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar.

Actieve vulkanen

Indonesië is onderdeel van de zogenaamde ‘ring of fire’. Dit betekent dat er veel vulkanen in het land zijn. In het recente verleden waren er verschillende uitbarstingen. Dit zorgde voor het instellen van lokale veiligheidszones en ernstige verstoring van het vliegverkeer.

De vulkaan Mount Ruang op Oost-Java spuwt as uit. Houd daarom rekening met lange vertragingen als u van en naar Bali en omliggende eilanden reist.

Vliegverkeer in Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali kan hinder ondervinden van de asregens die worden veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen. Regelmatig worden vliegvelden voor kortere of langere tijd gesloten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als zij waarschuwen voor een mogelijke uitbarsting, reis dan niet naar de omgeving van deze vulkaan. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bent u van plan om met een (roze) noodpaspoort naar Indonesië af te reizen? Informeer dan vooraf bij de Indonesische ambassade of u een visum kunt krijgen in zo’n paspoort. De ervaring leert dat in een noodpaspoort soms geen visum wordt afgegeven.

Bij aankomst in Indonesië moet uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Naar boven

Tips van de ambassade

Regelmatig vinden controles door de immigratiedienst plaats om illegaal verblijf in Indonesië op te sporen. Zorg dat u altijd uw geldig paspoort met geldig visum/verblijfsstempel en/of verblijfsvergunning bij u draagt. Hiermee kunt u het risico op arrestaties voorkomen.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland