Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Mali

Laatst gewijzigd op: 26-07-2016 | Nog steeds geldig op: 23-02-2017

Door een reeks van recente veiligheidsincidenten heeft de overheid op 21 juli 2016 de noodtoestand verlengd.


Kaart bij reisadvies Mali.
Download 'Kaart bij reisadvies Mali' (PDF, 506 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bamako, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Sinds de gewapende aanval van 20 november 2015 op het hotel Radisson in Bamako heeft de regering de noodtoestand uitgroepen. Door een reeks van recente veiligheidsincidenten heeft de overheid op 21 juli 2016 de noodtoestand verlengd. Veiligheidsdiensten en leger hebben daarmee ruimere bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren.

Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren. Mijd publieke plaatsen. Bijvoorbeeld hotels waar veel buitenlanders komen en openbare drank- en eetgelegenheden. Volg de instructies van de autoriteiten strikt op. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media.

 

Voor Nederlanders een verhoogd risico op geweld en aanslagen

In Mali is er nog steeds een redelijk groot risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico. Dat komt omdat in Mali Nederlandse militairen aanwezig zijn. De militairen maken deel uit van de vredesmacht van de Verenigde Naties (MINUSMA) en helpen om het land opnieuw op te bouwen.

Vermijd demonstraties

In Mali kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen. Blijf alert.

Informeer naar veiligheidsrisico’s

Informeer vóór uw reis naar de veiligheidsrisico’s bij de Nederlandse ambassade in Bamako, en vraag om advies.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Gaat u (tijdelijk of blijvend) naar Mali? Bereid uw reis dan goed voor. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Neem geschikte communicatiemiddelen mee, zoals een satelliettelefoon;
 • Informeer u over veiligheidsrisico’s, eventueel direct bij de Ambassade;
 • Informeer u over de (politieke) ontwikkelingen;
 • Registreer u via het ministerie van Buitenlandse Zaken;
 • Overnacht in bekende en veel bezochte hotels die zichtbaar worden bewaakt;
 • Zorg ervoor dat uw verblijfplaats steeds bekend is;
 • Blijf op de grote, doorgaande verharde wegen;
 • Reis niet alleen;
 • Reis niet na zonsondergang.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 15 (ambulance), 18 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Bamako

Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar:

 • De hele noord-zuid grensstrook met Mauritanië;
 • Het noordoosten van de regio Kayes, inclusief de steden Nioro, Sandaré en Diéma;
 • Het noorden van de lijn Bafoulabé-Diedieni-Banamba-Ségou-Markala-Mopti-Bankass. Hier is criminaliteit (vooral smokkel en drugshandel);

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • Het noordwesten van de regio Kayes;
 • Het zuiden van de lijn Bafoulabé-Diedieni-Banamba-Ségou-Markala-Mopti-Bankass;
 • Het zuidelijk deel van Mopti. In dit gebied zijn veediefstallen tijdens de jaarlijkse veetrek. Dit kan leiden tot geweld in dit gebied.

Naar boven

Criminaliteit

In Mali is criminaliteit. Dat is het gevolg van de oorlog en het uiteenvallen van terroristische groepen. De criminaliteit komt vooral voor in deze gebieden:

 • Het grensgebied met Mauritanië;
 • Ten zuiden van Timboektoe;
 • Ten noorden van Gao.

In het zuiden van het land is er relatief weinig misdaad en criminaliteit.

Naar boven

Terrorisme

In Mali worden terroristische aanslagen en ontvoeringen gepleegd die gericht zijn op buitenlanders en westerse doelen.

 • In het noorden van het land vonden recent nog terroristische aanslagen plaats. Daar is de terreurorganisatie Al Qaida in de Maghreb (AQIM) actief. Het risico op dit soort aanslagen blijft bestaan.
 • Op 20 november 2015 was er een gewapande aanval op het hotel Radisson in Bamako.

Het risico op dit soort aanslagen blijft bestaan.

Het risico op aanslagen is hoog in de volgende gebieden:

 • Ten noorden van Timboektoe;
 • Rond Gao, bij Menaka;
 • Het grensgebied met Algerije.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Mali in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

 • U kunt lang niet overal en met alle creditcards betalen. Met Mastercard kunt u bijna nergens betalen. Visacards worden wat vaker geaccepteerd;
 • Neem voldoende contant geld mee;
 • De Malinese samenleving is redelijk informeel en tolerant. Maar het is raadzaam dat vrouwen bij religieuze bijeenkomsten schouders, benen en hoofd bedekken;
 • Draag luchtige kleding, het land heeft een woestijnklimaat;
 • Omdat Mali in veel gebieden onveilig is, dekken niet alle verzekeringsmaatschappijen schade. Ga na of schade die wordt veroorzaakt in Mali verzekerd is.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland