Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Oekraïne

Laatst gewijzigd op: 01-08-2016 | Nog steeds geldig op: 22-02-2017

De passage over religieuze optochten in Kiev op 27 en 28 juli 2016 is verwijderd.


Reisadvies Oekraine
Download 'Kaart bij reisadvies Oekraïne' (PDF, 628 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kiev, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In de provincies Donetsk en Loegansk wordt gevochten. Reis niet naar deze provincies. Verblijft u in de provincies Donetsk of Loegansk? Verlaat deze dan.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Bijvoorbeeld via het reisadvies, maar ook via de media. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via online media en lokale media.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties 

In steden, vooral in het oosten en zuiden van het land, kunnen ongeregeldheden voorkomen en demonstraties die tot geweld leiden. Wees in steden zoals bijvoorbeeld Kiev, Charkiv, Odessa, (zuiden van Oekraïne), Zaporizja en Dnipropetrovsk (zuidoosten van Oekraïne) extra alert. Mijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen en militaire installaties. Waar demonstraties zijn, staat meestal in lokale media.

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Oekraïne is niet zonder gevaar. De wegen zijn vaak in slechte staat. Voertuigen zijn vaak onverlicht. Reis daarom niet na zonsondergang over de weg. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Oekraïne op de website van de ANWB.

(Openbaar) vervoer in Kiev normaal, daarbuiten niet overal

Het (openbaar) vervoer in Kiev werkt normaal. Buiten Kiev kunt u hinder ondervinden. Door extreem winterweer kunnen vervoersproblemen ontstaan en bus- en vliegverkeer tijdelijk uitvallen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Volgens de wet mogen homoseksuelen niet worden gediscrimineerd. Maar homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Oekraïne. Sommige groepen, bijvoorbeeld ultrarechtse groepen, kunnen met geweld reageren op openlijke uitingen. Houd hier rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Reizen naar de Krim

Sinds 27 december 2014 wordt het personen- en goederenvervoer via de weg en trein vanuit Oekraïne naar de Krim zwaar gehinderd. Dit komt omdat de Krim onder Russische controle is. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Hulp nodig in de provincies Donetsk, Loegansk of op de Krim?

In de provincies Donetsk en Loegansk kan de Nederlandse ambassade zeer beperkt hulp bieden. Dat heeft te maken met de acties van separatisten en de ‘Anti Terrorisme Operatie’ van de Oekraïnse overheid in deze regio. Daarbij wordt gewapend geweld gebruikt. Ook op de Krim kan de Nederlandse ambassade zeer beperkt hulp bieden.

Nederlandse ambassade in Kiev

Voor meer informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Kiev.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar de provincies Donetsk en Loegansk of verlaat de regio

In de provincies Donetsk en Loegansk (Donbas regio) wordt gevochten. Er zijn groepen actief die willen dat de regio's een onderdeel worden van Rusland. De gewelddadige criminaliteit is sterk gestegen. Er zijn ontvoeringen en verdwijningen, bijvoorbeeld van journalisten. De politie in deze regio’s is niet goed in staat om de orde te bewaren. Vliegverbindingen en treinverbindingen met Donetsk en Loegansk zijn uitgevallen. In beide provincies voert de Oekraïense overheid een zogenaamde ‘Anti Terrorisme Operatie’ uit.

Reis niet naar de Krim

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de Krim. Het gebied is onder Russische controle. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Er zijn gewapende politiemannen en militairen in het hele gebied. De wetten, administratieve regels en munt (roebel) van Rusland zijn er ingevoerd. Oekraïense banken zijn gesloten.

Ukraine International Airlines heeft alle vluchten naar en van Simferopol geannuleerd. Ook alle trein- en officiële busverbindingen naar de Krim zijn geannuleerd. Let  goed op de Oekraïense wetgeving die bepaalt dat voor het in- en uitreizen van de “tijdelijk bezette gebieden” in Oekraïne een speciale vergunning is vereist. Dit geldt voor de Krim en bepaalde delen van de provincies Donetsk en Loegansk. Reizigers, ook buitenlanders, die zich niet aan deze wetgeving houden, begaan een strafbaar feit. Zij kunnen worden vervolgd door de Oekraïense autoriteiten.

Reis niet naar de kuststrook van de provincie Zaporizja

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de kuststrook van de provincie Zaporizja (tussen de Krim en Donetsk).

Overige delen van Oekraïne

In steden, kunnen ongeregeldheden voorkomen en demonstraties die tot geweld leiden. In de steden Odessa, Zaporizja en Dnipropetrovsk (in het oosten en zuiden van het land), is een verhoogde kans op gewelddadigheden. Wees daarom extra alert in alle steden. Vermijd militaire installaties, plaatsen waar veel mensen komen en demonstraties. En plaatsen waar ongeregeldheden voorkomen.

Naar boven

Criminaliteit

Als gevolg van de situatie in het land is er sprake van een stijging van de kleine criminaliteit, met name in grote steden. Kleinschalige diefstal en berovingen komen voor. Zoals ook geldtrucs en wisseltrucs. Gebruik alleen officiële taxi’s, vooral vanaf het vliegveld naar het centrum van Kiev. Er zijn meldingen ontvangen van berovingen door personen die zich voordeden als politie. De officiële politie is goed herkenbaar en kan om hulp worden gevraagd wanneer u slachtoffer bent van criminaliteit. Ook in het uitgaansleven bestaat er een risico op beroving. Er worden regelmatig verdovende middelen toegevoegd aan drankjes. Wees alert in disco’s en nachtclubs. Pas ook op als u iemand nog nooit hebt ontmoet (bijvoorbeeld bij een ontmoeting via internet). In Oekraïne komt ook zware criminaliteit voor.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Oekraïne in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland