Reisadviezen

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Reisadvies Thailand

Laatst gewijzigd op: 21-12-2016 | Nog steeds geldig op: 22-02-2017

Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er geldt een jaar van rouw waarin beperkingen gelden voor het sociale leven. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.


Kaartje bij reisadvies Thailand.
Download 'Kaart bij reisadvies Thailand' (PDF, 1,1 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er volgt een jaar van rouw waarin sociale activiteiten worden beperkt. Feestelijke activiteiten worden in deze periode ontmoedigd.

De Tourism Authority of Thailand adviseert reizigers hun reis voort te zetten als gepland. Reizigers wordt geadviseerd om bepaalde aanbevelingen in acht te nemen.

Respecteer de lokale gebruiken en de beperkingen die door de autoriteiten aan het sociale leven worden opgelegd. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg.

Mogelijk worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Thailand kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Slechte verkeersveiligheid

In Thailand vallen veel dodelijke verkeersslachtoffers. U kunt daarom beter geen motor, jetski of bromfiets huren en die zelf besturen. De meeste motoren en bromfietsen die u huurt zijn onverzekerd. Ook brommertaxi’s zijn onveilig en kunt u beter niet gebruiken.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 191 en 1155 (politie), 1669 (ambulance algemeen), 1646 (ambulance regio Bangkok), 199 (brandweer).

Toeristenpolitie

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Nederlandse ambassade in Bangkok

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

  • De 4 zuidelijke provincies van Thailand: Yale, Narathiwat, Pattani, Songkhla;
  • Het grensgebied met Cambodja in de provincie Sisaket;
  • Het grensgebied met Cambodja in de provincie Surin;
  • De noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar.

Aanslagen en onrust in zuidelijke provincies

Sinds 2004 zijn er in de 4 zuidelijke provincies regelmatig aanslagen. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Steeds vaker zijn ook burgers het slachtoffer. Sinds 2011 neemt het aantal aanslagen toe. Er vallen bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds 2004 zijn er al meer dan 7.000 mensen omgekomen. Een klein deel van deze mensen komt uit het buitenland. Indien u toch reist in deze provincies, vermijd dan de trein.

Gevechten in het grensgebied van Sisaket

De provincie Sisaket ligt bij de grens met Cambodja. Thailand en Cambodja zijn het in dit gebied oneens over de grenzen. Rondom de tempel Preah Vihear is er kans op gevechten tussen het Thaise en het Cambodjaanse leger. Begin 2011 braken gevechten uit tussen beide legers. Daarbij kwamen militairen en burgers om het leven. De situatie blijft gespannen.

Gevechten in het grensgebied van Surin

In mei 2011 waren er ook gevechten in Surin, rondom 2 tempels in deze provincie. Aan Thaise en Cambodjaanse kant vielen hierbij doden. Ook hier blijft de situatie gespannen.

Gevechten langs noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar

Langs de noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar kan het onrustig zijn. In dit gebied vechten het Birmese leger en gewapende etnische groepen soms met elkaar. In dat geval zijn de grenzen tussen beide landen gesloten.

Naar boven

Criminaliteit

Op Phuket, Pattaya en Koh Samui moet u als toerist oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u de jetski of scooter weer inlevert, beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs pas terug nadat u een erg hoog bedrag betaalt.

U kunt daarom het beste een kopie van uw rijbewijs (of uw paspoort) geven. Geef niet het originele document. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort niet mag.

Bromfietsdiefstal

Een nieuw verschijnsel is het stelen van een gehuurde bromfiets, die niet door de verhuurder is verzekerd. Nadat u de bromfiets huurt, laat de verhuurder de bromfiets stelen door handlangers. Daarna dwingt de verhuurder u om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Hij schuwt daarbij niet om u fysiek te bedreigen.

Drugsverkoop

Op stranden met veel jongeren, spelen kleine drugshandelaren, politieagenten en een tussenpersoon vaak onder één hoedje. Na de verkoop van drugs, arresteren agenten in burger de koper. Terwijl de koper gevangen is, neemt men ook zijn of haar paspoort af. Een tussenpersoon treedt daarna op als bemiddelaar. De koper moet een extreem hoge borgsom betalen om vrij te komen.

Toeristenpolitie

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Naar boven

Terrorisme

Er hebben zich in 2015 en 2016 diverse aanslagen voorgedaan waarbij explosieven zijn afgegaan. In 2015 vonden aanslagen plaats in Bangkok en op het eiland Koh Samui. Op 11, 12 en 14 augustus 2016 vonden meerdere explosies plaats in Hua Hin, Surat Thani, Phang Nga, Trang en Phuket. Bij deze incidenten zijn doden en gewonden gevallen. Eerder, op 17 en 18 augustus 2015, vonden in het centrum van Bangkok bomaanslagen plaats waarbij ook slachtoffers zijn gevallen. Bij deze aanslagen zijn doden en gewonden gevallen. Er is een kans op nieuwe incidenten in deze en andere gebieden van Thailand.

U wordt aangeraden alert te zijn en adviezen van lokale autoriteiten op te volgen. Er zijn grotere veiligheidsrisico’s op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Deze kunnen een doelwit zijn voor een aanslag. In sommige toerismebestemmingen is sprake van een verhoogde aanwezigheid van veiligheidspersoneel.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Thailand bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er volgt een jaar van rouw waarin sociale activiteiten worden beperkt. Feestelijke activiteiten worden in deze periode ontmoedigd.

Respecteer de lokale gebruiken en de beperkingen die door de autoriteiten aan het sociale leven worden opgelegd. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg.

In toeristische gebieden zijn drugs gemakkelijk verkrijgbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Thailand veel zwaarder is dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Thaise gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Thailand maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registeren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Luchtvervuiling grote steden Thailand

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Thailand reist.

Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling in verschillende grote steden op: www.aqicn.org/map/world

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Zikavirus

In Thailand komt het zikavirus voor.  Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door de zogenaamde gelekoortsmug. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts en volg het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  Meer informatie over het zikavirus vindt u op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Naar boven

Natuurgeweld

In Thailand kunnen in het regenseizoen van mei tot en met september plotseling zware stormen voorkomen. In die periode, maar soms ook erbuiten, kunnen ook ernstige overstromingen voorkomen. De elektriciteit kan opeens uitvallen. Dan werkt de telefoon en het internet niet meer. Ook zijn er soms transportproblemen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Thailand in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Voorkom een langer verblijf dan uw visum toestaat. U kunt dan een hoge boete krijgen of in de gevangenis terecht komen. De omstandigheden in Thaise gevangenissen zijn zwaar.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Thailand? Ga dan voor meer informatie naar de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven
De Rijksoverheid. Voor Nederland