Trekkerrijbewijs (rijbewijs T)

Als u met een tractor op de openbare weg wilt rijden, moet u een rijbewijs (rijbewijs T) hebben. Op eigen wegen en akkers is het T-rijbewijs niet verplicht. 

Doel invoeren trekkerrijbewijs

In de afgelopen jaren is de verkeersveiligheid in Nederland sterk verbeterd. Maar er gebeuren nog steeds relatief veel ongelukken waarbij tractoren zijn betrokken. Daar komt bij dat dit soort voertuigen steeds vaker deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Uit onderzoeken blijkt dat het gedrag van de bestuurders een oorzaak is voor ongevallen met trekkers.

Met het trekkerrijbewijs kan de overheid controleren of iemand genoeg kennis heeft om veilig met een trekker op de openbare weg te rijden. Dit verkleint de kans op een ongeluk.

Onderdelen trekkerrijbewijs

Het rijbewijs T geldt voor landbouwtractoren, bosbouwtractoren en motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS). Voertuigen met een beperkte snelheid mogen niet harder dan 25 of 45 kilometer per uur. Voorbeelden van deze voertuigen zijn wegtreintjes, een vorkheftruck en SRV-wagens.

Op een trekker rijden met rijbewijs B

Bestuurders die op 1 juli 2015 18 jaar waren en een rijbewijs B hadden, mogen daarmee ook een tractor besturen. Bij de eerstvolgende vernieuwing van het B-rijbewijs wordt de categorie T automatisch bijgeschreven. Het rijbewijs moet dan wel voor 1 juli 2025 zijn vernieuwd.