Leeftijdsgrens en reclameverbod voor rookwaren zonder tabak of nicotine

Vanaf 1 juli 2017 mogen e-sigaretten zonder nicotine niet meer aan mensen jonger dan 18 jaar worden verstrekt. Dit geldt ook voor rookwaren van kruidenproducten, zoals een kruidensigaret. Ook geldt er voor deze producten een reclameverbod.

Jongeren beschermen tegen gezondheidsschade

Door deze nieuwe regels gelden voor alle rookwaren de leeftijdsgrens van 18 jaar en het reclameverbod. Dit is belangrijk om jongeren te beschermen tegen gezondheidsschade door gebruik van rookwaren.

Leeftijdsgrens rookwaren zonder tabak of nicotine

De leeftijdsgrens van 18 jaar geldt niet alleen bij directe verkoop van alle rookwaren aan jongeren. Het verbod kan ook voor een meerderjarige gelden. Namelijk als de kans aannemelijk is dat hij het product aan een minderjarige doorgeeft (wederverstrekking ). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA ) houdt hierop toezicht.

Reclameverbod rookwaren zonder tabak of nicotine

Onder het reclameverbod valt iedere handeling die rechtstreeks of indirect het product aanprijzen of bekend(er) maakt. Dit verbod geldt niet voor speciaalzaken in rookwaren, als zij aan een aantal deze voorwaardenĀ  voldoen:

  • de winkel verkoopt minimaal 90 verschillende merken rookwaren;
  • de oppervlakte van de winkel is minimaal 10 m2.

In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen om in 2021 het reclameverbod ook voor speciaalzaken te laten gelden.

Rookwaren waarvoor de nieuwe regels gelden

De nieuwe regels over de leeftijdsgrens en het reclameverbod gelden voor:

  • elektronische sigaretten zonder nicotine, zoals de shisha-pen. Ook de vaporizer valt hieronder, zolang er geen nicotine in zit;
  • vloeistoffen zonder nicotine voor de elektronische sigaret;
  • voor roken bestemde kruidenproducten zoals een kruidensigaret of kruidenmengsels voor de waterpijp.

Aanvullende regels vanaf 2018

Waarschijnlijk treden op 1 januari 2018 de overige regels in werking voor elektronische sigaretten zonder nicotine. Dat zijn onder andere:

  • de gezondheidswaarschuwing;
  • de rapportageverplichtingen voor de producent;
  • een bijsluiter bij het product.

In juli 2017 start de internetconsultatie over de ministeriƫle regeling met de technische voorschriften. Iedereen kan op de consultatie reageren.