Kan ik hulp krijgen als ik wil stoppen met roken?

Als u wilt stoppen met roken, dan kunt u daarbij ondersteuning krijgen. Bijvoorbeeld vanuit de zorgverzekering. Er zijn verschillende methoden om u te helpen met stoppen.

Stoppen met roken via uw zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100%: u hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen. 

Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met bijvoorbeeld uw huisarts of een geregistreerde coach, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding.

In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen die zorgverzekeraars, huisartsen en patiëntenorganisaties in 2020 gaan nemen om rokers te ondersteunen bij het stoppen met roken.

Hulp van de werkgever

Werkgevers bieden hun medewerkers soms ook programma’s aan om te stoppen met roken. U kunt uw werkgever vragen naar de mogelijkheden.

Stopmethoden

Er zijn verschillende (bewezen) methoden om te stoppen met roken:

  • persoonlijke begeleiding;
  • samen stoppen;
  • telefonische coaching;
  • nicotinevervangers;
  • medicijnen op recept.

Sommige mensen gebruiken boeken, brochures of apps om te stoppen met roken. Ook zijn er nog allerlei andere methoden, zoals acupunctuur, lasertherapie en hypnotherapie. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze methoden werken. Soms vergoeden zorgverzekeraars deze behandelingen als u aanvullend bent verzekerd. Controleer bij uw zorgverzekeraar of u zo’n behandeling vergoed krijgt.

Stoptober, ikstopnu.nl, Stoplijn

De overheid steunt enkele initiatieven om te stoppen met roken. Een voorbeeld is Stoptober. Stoptober daagt u uit om 28 dagen niet te roken. Tijdens deze 28 dagen biedt Stoptober hulp en ondersteuning. Onder andere met een app en tips via Facebook, Twitter en e-mail. Tijdens Stoptober heeft u steun aan andere mensen die ook proberen te stoppen. Daardoor slagen veel mensen erin te stoppen.

Een ander voorbeeld is de website ikstopnu.nl. Daar vindt u praktische tips, informatie en advies om te stoppen met roken en gestopt te blijven.

Voor vragen over stoppen met roken kunt u ook bellen met de gratis Stoplijn: 0800-1995.