Economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne

De informatie op deze pagina is niet meer actueel en wordt binnenkort aangepast met de nieuwe maatregelen.

Nederland zal de gevolgen merken van de oorlog in Oekraïne. Dit zijn ook economische gevolgen. Zo kunnen bedrijven direct schade ondervinden van de sancties tegen en van Rusland. Ook prijsstijgingen van verschillende producten kunnen de Nederlandse economie raken.

Sancties tegen Rusland

De Europese Unie heeft verschillende sancties ingesteld tegen Rusland. Ook heeft Rusland sancties ingesteld tegen landen uit de EU. Deze hebben gevolgen voor ondernemers die zakendoen met Rusland

Prijsstijgingen en dalende koopkracht

Door de oorlog in Oekraïne stijgen de prijzen van allerlei producten. Niet alleen van gas, olie en benzine, maar ook van verschillende voedingsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat de inflatie stijgt en koopkracht voor veel huishoudens daalt. Het kabinet heeft inmiddels maatregelen genomen om de gevolgen van de stijgende (energie)prijzen te verzachten.

Minder gas

De oorlog van Rusland met Oekraïne heeft invloed op de energievoorziening in Nederland. Nederland en Europa willen minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Ze nemen hiervoor maatregelen, zoals het sneller verminderen en verduurzamen van het energieverbruik.