Nederlandse hulp voor Oekraïne

Nederland steunt Oekraïne en buurlanden bij hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met geld voor humanitaire hulp en met medicijnen en goederen. Ook steunt Nederland onderzoek naar schendingen van mensenrechten en humanitair oorlogsrecht.

Nederland maakt geld vrij voor noodhulp

 • Op 27 februari maakte Nederland € 20 miljoen vrij voor noodhulp. Daarmee bieden de Verenigde Naties (VN) noodhulp in Oekraïne en buurlanden. Bijvoorbeeld door het uitdelen van voedsel en water, en het geven van medische zorg. Ook coördineren zij internationale hulp.
 • Op 7 maart stelde het kabinet € 15 miljoen extra beschikbaar voor noodhulp voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Dit werd bekendgemaakt tijdens de nationale actiedag van Giro555.
 • De Dutch Relief Alliance (DRA) helpt Oekraïne met steun van de overheid. 3 van de 14 hulporganisaties die in de DRA samenwerken (Dorcas, Cordaid en Save the Children) zorgen voor eten, drinkwater, noodopvang, bescherming en psychosociale zorg, zoals steun bij emotionele klachten en sociale problemen. Het budget is € 2,5 miljoen.
 • Nederland stelde ook € 1,5 miljoen beschikbaar voor het werk van het Rode Kruis in Oekraïne. En in buurlanden waar vluchtelingen worden opgevangen. Het geld wordt ingezet voor hulpverlening door Rode-Kruisverenigingen.
 • Op 8 april maakte Nederland € 10 miljoen vrij voor hulp aan Moldavië. Moldavië vangt als buurland van Oekraïne veel vluchtelingen op.

Noodhulpbeleid Nederland

 • Nederland financiert het werk van internationale humanitaire organisaties. Dat is onderdeel van het Nederlands noodhulpbeleid. Het geld is voor meerdere jaren beschikbaar en niet verbonden aan een bepaalde crisis of thema's. Zo kunnen de organisaties snel reageren, daar waar de nood het hoogst is. Ook in Oekraïne.
 • Als lid van de Europese Unie (EU) draagt Nederland bij aan het werk van de EU-noodhulporganisatie ECHO. ECHO heeft voor Europese noodhulp in en rond Oekraïne € 194 miljoen vrijgemaakt.
 • Het wereldwijde noodfonds CERF van de VN maakte aan het begin van de humanitaire crisis $ 20 miljoen dollar vrij voor noodhulp in Oekraïne. Daar kwam later nog eens nog eens $ 40 miljoen dollar bij. Nederland is de op 4 na grootste donor van dit fonds.
 • Het speciale noodfonds van de Wereldgezondheidsorganisatie CFE maakte $ 10,2 miljoen dollar vrij voor de aankoop en levering van essentiële medische hulpmiddelen aan Oekraïne. Nederland is de op 4 na grootste donor van de CFE.

Nederland stuurt medicijnen en hulpgoederen

Nederland steunt mensenrechten in Oekraïne

 • Nederland steunt het werk van de VN-mensenrechtenorganisatie OHCHR met € 1 miljoen. Hiermee kan OHCHR zich verder inzetten voor mensenrechten in Oekraïne. En om schendingen van mensenrechten te documenteren en daarover te rapporteren.
 • Nederland ondersteunt het Internationaal Strafhof met € 1 miljoen extra voor het opsporen en vervolgen van mensen die in Oekraïne oorlogsmisdaden hebben begaan.